kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

7 yıl sonra döndü 5 saat kalabildi

Darbeyle indirilen eski Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Başkan Müşerref'e meydan okuyarak dün ülkesine döndü. Ancak uçaktan inmesiyle gözaltına alınması bir oldu. Helikopterle Suudi Arabistan'a sürgüne gönderildi..
Pakistan eski başbakanlarından Navaz Şerif'in, Devlet ve Genelkurmay Başkanı Pervez Müşerref'e meydan okuması ancak 5 saat sürdü. Müşerref, 1999'da kansız askeri darbeyle devirdiği eski başbakan Şerif'i daha uçaktayken yolsuzluk ve para aklama suçlamalarıyla gözaltına aldırdı. İngiltere'nin başkenti Londra'dan uçağa destekçilerinin tezahüratları arasında binen Şerif, uçakta gergin görünüyordu. Kafiledeki gazetecilere röportajlar verdi, kurmaylarıyla son dakika planları yaptı. İslamabad'a sabah saatlerinde inerken de zafer edası taşıyordu. Kendisini karşılamaya gelen partililere el salladı. Ancak o anda uçağın çevresi özel timler tarafından sarıldı. Havalimanı salonuna girer girmez Şerif'i yakalayan polis, bir süre sorguladı. Ardından yönetim kararıyla askeri bir helikopterle bilinmeyen bir yere götürdü. Sonra da yedi yıl önce sürgüne gittiği Suudi Arabistan'a gönderildi.

'SÖZÜNDE DURMADI' İDDİASI
60 yaşındaki Navaz Şerif, devrildiğinde vergi kaçırma ve vatana ihanet suçlamalarından müebbete çarptırılmıştı. Ancak Suudi Arabistan ve Lübnan'ın girişimiyle, ülkesinde kalıp cezasını çekmek yerine sürgüne gitmesi sağlandı. Suudi Arabistan'a gönderildi. Gitmesine izin verilmesi karşılığında, kendisini deviren Başkan Müşerref'e "10 yıl boyunca Pakistan'a dönmeme" sözü verdi. Ancak bir ay önce Pakistan Anayasa Mahkemesi hakkındaki suçlamaları düşürüp ülkeye giriş yasağını kaldırınca durum değişti. Pakistan Müslüman Birliği'nin başına geçerek bu yıl sonundaki seçimlere katılacağını açıklayan Şerif, Müşerref'e de meydan okudu. Londra'da uçağa binerken tutuklanma ihtimalini hatırlatan gazetecilere, "Bu ülkemin özgürlüğü için küçük bir bedel olur" demişti.
Haberin fotoğrafları