kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Petraeus ''top saydırdı''

Yeni Haber
ABD'nin Irak'taki güçlerinin komutanı Orgeneral David Petraeus'un Washington'da uzun süredir merakla beklenen Kongre konuşması, futbola sıkça göndermelerin yapıldığı oturumun ardından, ''top saydırma'' olarak değerlendirildi.

ABD Temsilciler Meclisi'nin iki ayrı komitesinin üyeleri önünde, ABD'nin Irak Büyükelçisi Ryan C. Crocker ile birlikte bir sunum yapan Petraeus, hiç de sürpriz olmayacak şekilde daha önce ABD Başkanı George W. Bush tarafından Bağdat ve civarında güvenliğin artırılması için gönderilen ek askerlerin gelecek yaza kadar aşamalı olarak çekileceğini açıkladı.

Petraeus, Irak'tan 30 bin askerin çekilmesi anlamına gelen bu eylemin ardından ise ABD'nin Irak'taki tutumuna ilişkin ipucu vermekten kaçındı. Geri kalan askerlerin çekilmesi konusunda ise gelecek mart ayına kadar konuşmanın doğru olmayacağını öneren Petraeus, ''Irak'taki deneyimimizden öğrendiğimiz, çok ileriye bakmanın hem güç olduğu hem de yanlış yönlendirici, hatta tehlikeli olabileceği'' dedi.

Irak'ta güçlükler olduğunu kabul eden Petraeus, buna karşın siyasi, ekonomik ve diplomatik gelişmelerin ilerleme gösterdiğini savundu.Kongre'deki oturumda daha Petraeus konuşmaya başlamadan önce, teamüller gereği oturumlardan önce konuşma hakkı bulunan Temsilciler Meclisi Silahlı İlişkiler Komitesi ve Dış İlişkiler Komitesi başkanları ise Bush yönetiminin, Irak'ta durumun iyiye gittiği yönündeki iddialarını inandırıcı bulmadıklarını söylediler.

Demokrat Parti California Milletvekili Tom Lantos, Irak'ta, ''zafer elimizde'' yönündeki Bush yönetiminin kullandığı retoriği ciddi
bulmadığını ifade ederken, ''Ben almayayım'' dedi.

Crocker ise konuşmasında kısaca, Irak hükümetinin, Amerikan Kongresi tarafından konulan siyasi ve güvenlik hedeflerini karşılamakta başarısız olduğunu kaydetti. Iraklı liderlerin, ülkenin problemleriyle yüzleşmeye istekli olduğunu belirten Crocker, ancak bunun, kongrenin beklediğinden daha uzun zaman alacağını söyledi.

Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı, Demokrat Parti Montana Milletvekili Ike Skelton, Petraeus'un geçen hafta Amerikan askerlerine hitaben gönderdiği mektupta kullandığı futbol analojisini kullanarak eleştiride bulundu. Petraeus, topun ABD'de olduğu ve sahada ilerlediği yorumunu yapmıştı. Skelton ise ''Bizim askerlerimiz karşı takımın sayı yapmasını beklerken Iraklılar daha topu yerden almadı bile'' dedi.Bush'un bu hafta içinde, Irak'taki durumla ilgili Amerikan halkına
seslenmesi bekleniyor.

AA