kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Heykellerinin seks öğretmek amacıyla yapılmadığını söyleyen Hamra Abbas, "Sanat eserlerinin birden çok katmanı vardır" dedi.

Kama Sutra heykelinin parmağı koparıldı

Hande SARMAR
İstanbul Bienali'ne, Kama Sutra pozisyonunda sevişen üç çiftin heykeliyle katılan Hamra Abbas'ın korktuğu başına geldi: Bir kadın figürünün parmağı koparıldı..
İstanbul Bienali'nin en çok ilgi gören eserlerinden biri, Pakistanlı sanatçı Hamra Abbas'ın üç farklı heykelden oluşan "Aşk Dersleri" adlı çalışması oldu. Heykellerde, ellerinde silahlarla, Hint cinsellik kültürünün eski yazılı kaynaklarından "Kama Sutra" pozisyonlarında sevişen çiftler canlandırılıyor. Çiftlerin elindeki silahlar aşkın tutkusunu ve şehveti ifade ediyor. Eserde kadın ve erkeğin birbirini kaybetme korkusunun, savaş olgusuyla birleştiği anlatılıyor.

EŞİ İSLAM TARİHİ HOCASI
Sergi öncesi eserlerinin kışkırtıcı ve rahatsız edici bulunmasından korkan Abbas, gördüğü ilgiden memnunluk duyduğunu söyledi. Ancak sanatçı, bir heykeline zarar verilmesinden duyduğu rahatsızlığı şöyle dile getirdi: "Bugün gördüm ki, biri eserlerimden birine zarar verilmiş. Heykellerden birindeki kadın figürlerinden birinin işaret parmağı koparılmış. Belki de bir çocuk yaptı, bilmiyorum. Ama radikallerin eserlerime zarar vermesinden korkuyorum. Benim yerimde kim olsa korkardı." Abbas, Türkiye'de bienal başlar başlamaz bu kadar ilginin eserlerinde yoğunlaşması konusunda ise, "Olumsuz duygular yaratmak istemem. Üstelik ben de İslamabad gibi bir yerde yaşıyorum. Eşim İslam tarihi öğretmeni. Geleneksel ve dini değerleri yüksek kişilerde olumsuz duygular yaratmak istemem" dedi.

OYUN HAMURUNDAN YAPTI
İzleyicilerden büyük ilgi gören "Aşk Dersleri" adlı çalışma, bienal kapsamında sergilenen eserler arasında malzeme konusunda da farklı. Abbas, heykelleri Pakistan'dan getirmek yerine İstanbul'da tekrar yapmaya karar vermiş. Abbas, "Bienalin küratörü ile konuştuk Bana 'Neden burada yapmıyorsun' dedi. Heykelleri, oyun hamuruyla burada yaptım" dedi.
Haberin fotoğrafları