kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Avusturalya denizaltısı su yüzüne çıkarılacak

Yeni Haber
Çanakkale savaşları sırasında batan Avusturalya'ya ait denizaltısı su yüzüne çıkarılıyor. AE2 adlı denizaltının çıkarılması için çalışmalara başlandı.

The Sdyney Morning Herald gazetesinin haberine göre, çıkarılan denizaltı restore edildikten sonra müze olarak kullanılacak.
25 Nisan 1915 yılında Çanakkale boğazına giriş yapan ve görevi Çanakkale'de savaşan Türk askerlerine giden lojistik destek hatlarını kesmek olan denizaltı, Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi'nde mayın döşedikten sonra Türk donanmasından atılan torpido ile yara almış ve 30 Nisan 1915 tarihinde batmıştı. Denizaltının tüm personeli kaçarken, esir alınan dört mürettebat tutuldukları yerlerde ölmüşlerdi.

Bu olaydan sonra Avusturalya denizaltısı tarihe kayıp olarak geçmişti.
Ancak denizaltı, olaydan 83 yıl sonra 1998 yılında Türk denizcilik uzmanı Selçuk Kolay tarafından balıkçı köyü olan Karabiga yakınlarında 73 metre derinlikte bulunmuştu.

Avusturalyalı ve Türk denizaltı uzmanları, dalgıçlar, bilim adamları, kameramanlar ve tarihçilerden oluşan 70 kişilik ekip, denizaltının su yüzüne çıkarılması çalışmalarını sürdüyor.

Arkeolojik çalışma olarak nitelendirilen denizaltının su yüzüne çıkarılmasından sonra aslına uygun restore edilecek ve Çanakkale yakınlarında sergilenecek.

(ANKA)