kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Televizyon koltuğunu internete kaptırıyor

24.08.2007
Dünyaca ünlü bilgisayara firması IBM'in internet kullanıcıları arasında gerçekleştirdiği "tüketici dijital medya ve eğlence davranışları" anketi, televizyon eskisi kadar rağbet görmezken internet kullanımının her geçen gün arttığını gösterdi.

IBM'in yaptığı ankete göre, araştırmaya katılanların yüzde19'u altı saat ya da daha fazla bir süreyi internet kullanarak geçiriyorlar. Yine katılanların sadece yüzde 9'u benzer sürelerde TV izlerken, yüzde 66, 1 ila 4 saat arası TV karşısında vakit geçiriyor. Buna karşın aynı sürelerde internet kullananlar ise yüzde 60.

Tüm dünyadan yaklaşık 2 bin 500 kişinin katıldığı anketteki diğer bazı sonuçlar ise şöyle;

- Katılımcıların yüzde 81'i yayınları kişisel bilgisayarlarından izliyor ya da izlemek istiyor.
- Yüzde 42'si mobil cihazlardan videoları izliyor ya da izlemek istiyor.
- Yüzde 23 iTunes ve benzeri müzik servislerini kullanıyor
- Yüzde 18 online gazete aboneliğine sahip.

Amerika, dijital video kayıt cihazı (DVR) pazarının çok büyük bir kısmını elinde bulunduruyor. Buna bağlı olarak TV izleyicilerinin yüzde 24'ü izledikleri programların yarısını canlı yayından değil, daha önceden yaptıkları kayıtlardan izliyorlar. Böylece TV izleyenlerin yüzde 33'ü DVR satın aldıktan sonra daha fazla TV izlediklerini de açıklıyorlar. Avrupa'da da DVR kullanımına bağlı olarak benzer sonuçlar açıklanıyor.

IBM Medya ve Eğlence Strateji ve Değişim Uygulamaları Başkanı Saul Berman, İnternet'in TV izlemenin yerini almaya başladığını, bunun her ne kadar televizyon programlarının artık anlamsız olduğunu göstermese de TV'nin sonuna işaret ettiğini belirtti. TV'lerin yerini alan internette en çok vakit geçirilen sayfalar ise daha çok YouTube, MySpace, Facebook gibi sosyal iletişim ve oyun sitelerinden oluşuyor.