kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

TÜPRAŞ'ın 6 aylık karı 609 milyon YTL

AA
Yeni Haber
Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ'nin (TÜPRAŞ) finansal gelirlerin olumlu etkisi ile ilk 6 aylık dönemde net karının yüzde 89,2 artışla 609 milyon YTL olarak gerçekleştiği bildirildi.

TÜPRAŞ'tan yapılan yazılı açıklamada, bu yılın ilk 6 ayında global ekonomik büyüme kaygılarının talep üzerindeki baskılarının sürdüğü, özellikle ABD'de sezon başlangıcındaki plansız rafineri duruşlarına bağlı ürün arz kaygıları yüksek rafineri marj ortamını getirdiği ve Akdeniz rafineri marjının yüzde 9,4 arttığı belirtildi.

Bu gelişmelere paralel olarak TÜPRAŞ'ta devam eden yapısal reformların yanı sıra yeni ünitelerin devreye alınması ile TÜPRAŞ'ın, ilk 6 ayda rafineri marjını yüzde 34 oranında artırdığı, geçen yılın aynı dönemine göre işletme karını ise yüzde 60 oranında artırarak 572 milyon YTL'ye (418 milyon ABD Dolar) çıkardığı ve marj artışının paralelinde ilk 6 ayda elde edilen FAVÖK'ın (Faiz, Amortisman, Vergi Öncesi Kar) ise yüzde 36,7 artışla 627,5 milyon YTL olduğu ifade edilen açıklamada, finansal gelirlerin olumlu etkisi ile ilk 6 aylık dönemde net karının yüzde 89,2 artışla 609 milyon YTL olarak gerçekleştiği kaydedildi.

EN YÜKSEK KAPASİTE KULLANIMI

TÜPRAŞ rafinerilerinde 2007 yılı ilk 6 aylık dönemde işlenen 12,5 milyon ton ham petrol ve yüzde 90,7'lik kapasite kullanım oranı ile tüm zamanların ilk altı aylık dönemlerindeki en yüksek kapasite kullanımına ulaşıldığı belirtilen açıklamada, bu dönemde programdan 240 bin ton, geçen yıla göre ise 390 bin ton daha fazla ham petrol işlenerek 7,9 milyon tonu beyaz ürün olmak üzere 11,7 milyon ton ürün elde edildiği vurgulandı.

İşlenen ham petroldeki artışın yanı sıra, beyaz ürün dönüşüm oranlarında yüzde 3,8, siyah ürün kompozisyonunda ise asfalt lehine yüzde 19,4 artış sağlandığı, bir başka ifade ile geçen yıla göre katma değeri yüksek, daha değerli ürünler üretildiği ifade edildi.

TÜM ZAMANLARIN ÜRETİM REKORLARI

Açıklamada, 2007 yılının ilk 6 aylık döneminde üretilen 1,8 milyon ton benzin, 1,2 milyon ton jet yakıtı ve 0,8 milyon ton asfaltla bu ürünlerde tüm zamanların üretim rekorları kırıldığı, doğal gaz kullanımındaki artış ve ılıman kış koşulları nedeniyle Türkiye'de siyah ürün tüketimindeki yüzde 34 oranında azalışın etkisini TÜPRAŞ'ın, fuel oil ihracatını yüzde 90,8 artışla 1,8 milyon tona yükselterek dengelediği belirtildi.

YURT İÇİ BEYAZ ÜRÜN SATIŞLARI ARTTI

2007 yılı ilk altı aylık döneminde TÜPRAŞ'ın yurt içi beyaz ürün satışları yüzde 11,6 oranında (743 bin ton) artışla 7,1 milyon tona ulaştığı, üretimden satışların 391 bin ton ve ithalattan satışların 247 bin ton artırılması sonucunda toplam ürün satış miktarının yüzde 5,3 oranında artarak 12,7 milyon ton olarak gerçekleştiği ifade edildi.

TÜPRAŞ'ın net satış hasılatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,4 artarak 10,1 milyar YTL olarak gerçekleştiği belirtilen açıklamada, bu tutarın 2,2 milyar YTL'sinin (1,6 milyar ABD Doları) 3,4 milyon ton ürün ihracatı olup, artan talep doğrultusunda daha fazla beyaz ürünün yurt içinde satıldığı vurgulandı.

HEDEF KÜRESEL OYUNCU OLMAK

Bu dönemde TÜPRAŞ'ın hedeflerine paralel olarak yapılan yatırım harcamaları tutarının, 2006 yılı ilk 6 ayına göre yüzde 98 artışla 191 milyon YTL'ye yükseltildiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Yatırımların tamamlanmasıyla rekabet gücünü artıran TÜPRAŞ, aynı zamanda Avrupa Birliği'nin Çevre Standartlarına uyumlu ve 2009 yılı EURO-V normlarında üretim yapan rafineri şirketi konumunu daha da güçlendirmiştir. İzmir Rafinerisinde dönüşüm yatırımlarının tamamlanmasının ardından, İzmit Rafinerisinde CCR Reformer Ünitesi devreye alınarak TÜPRAŞ'ın benzin üretim kapasitesi yıllık 1,2 milyon ton artırılmıştır. İzmit Rafinerisi'nde Dizel Kükürt Giderme Ünitesi de 8 Temmuz 2007 tarihinde devreye alınmasıyla AB 2009 normlarında 10 ppm kükürtlü motorin üretim kapasitesi yıllık ilave 2,5 milyon ton yükseltilmiştir.

Hedefimiz globalleşen dünyamızda etkin rekabete daima hazır olarak, petrol sektöründe performansına ve insan kaynağına özenilen, güvenilir ve etkin bir küresel oyuncu olmaktır.''