Çocukluk ve delikanlılığımın Moda'sında, o günlerin en iyi pastalarını yapan Kars Pastanesi ve onun da sahibi Hemşinli Cevdet Ağabey'imiz vardı. O zamanlar, küçük bir çocukken Hemşin'den kalkıp Polonya'ya pastacı çırağı olarak gidişi, mesleği öğrendikten sonra Polonyalı bir genç hanımla evlenip Türkiye'ye dönüşü, bir romana konu olacak denli ilginç gelirdi bana. Geçtiğimiz günlerde Uğur Biryol tarafından kaleme alınan
Gurbet Pastası adlı kitaptan, çok dağlık ve yoksul bir bölge olan Doğu Karadeniz ve Çamlıhemşin'de gençlerin bir dönem meslek sahibi olmak için tek seçeneklerinin göç olduğunu öğreniyoruz. Kimi Rusya'ya, kimi Polonya'ya ya da İran'a pastacılık mesleğini öğrenmek için gitmiş. Türkiye'ye döndükten sonra büyük şehirlere dağılmış.
Gurbet Pastası, pastacılık tarihimiz açısından önemli ve alanında ilk araştırma.
Yayın tarihi: 9 Eylül 2007, Pazar
Web adresi: http://www.sabah.com.tr/2007/09/09/pz/haber,34E75BDCB1B94888811352EFC4A26180.html
Tüm hakları saklıdır.