kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kabus geri döndü, borsalar yıkılıyor!

FURKAN ALP
Finans piyasalarını sarsan likidite depreminin artçı sarsıntıları krizin başladığı ilk haftalar kadar etkili olmaya başladı Dalgalanmanın 5'inci haftasında kayıplar arttı, en çok kaybeden borsa yüzde 11.8'lik düşüş ile Brezilya borsası oldu ..
İLİŞKİLİ HABERLER
Kabus geri döndü, borsalar yıkılıyor!
Uluslararası piyasalarda mortgage kredileri ile başlayan ve likidite krizine dönüşen dalgalanma geçtiğimiz hafta yeniden şiddetini artırdı. 23 Temmuz tarihinde piyasaları etkisi altına almaya başlayan çalkantı en büyük hasarı 23 - 27 Temmuz tarihleri arasındaki krizin ilk haftasında verdi. Japon Nikkei Endeksi krizin birinci haftasında yüzde 8.9 Brezilya'nın Bovespa Endeksi yüzde 8.8, İngiltere'de işlem gören FTSE 100 Endeksi yüzde 6 değer kaybederken, İMKB 100 Endeksi yüzde 5.7 ve ABD'li Dow Jones Endeksi ise yüzde 5.5 düşmüştü. Dünya merkez bankalarının finansal para piyasalarına nakit enjekte etmesi ve Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) iskonto faizlerinde indirime giderek piyasalara müdahale etmesiyle bir miktar durulan piyasalar geçtiğimiz hafta ABD ekonomisine ışık tutacak veriler ile yine şiddetini artırmaya başladı. Dalgalanmanın şirket karlarını ve global ekonomiyi etkileyeceği endişesi de piyasaların bozulmasında önemli bir rol oynadı.

RESESYON ENDİŞESİ
ABD Başkanı George Bush ve Fed Başkanı Ben Bernanke'nin piyasaları rahatlatmak için yaptıkları açıklamalar da para piyasalarının yatışmasına yetmedi. Özellikle ABD'de cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verilerinin beklenenin çok altında gelmesiyle birlikte yatırımcılar ABD ekonomisi resesyona mı giriyor endişesi ile borsaların sert düşüşler yaşamasına neden oldu. ABD'de çalışan sayısı dört yıldan beri ilk kez düşüş göstererek, 4 bin kişi daha işsizler ordusuna katıldı.

FED'İN KARARI BEKLENİYOR
ABD'den gelen veriler ile dalgalanma 5'inci haftasında piyasaları yeniden sarstı. Geçtiğimiz hafta en çok darbe alan borsa İMKB oldu. Borsa geçtiğimiz hafta yüzde 2.7 değer kaybederken, Bovespa Endeksi yüzde 2.3, Dow Jones Endeksi yüzde 1.8, Londra Borsası yüzde 1.8 ve Japon Nikkei Endeksi ise yüzde 0.1 düştü. Geçtiğimiz hafta içinde Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankaları'nın faiz oranlarını değiştirmemesi de yatırımcıların yüreğine su serpmedi. Gözler Fed'in faiz toplantısına çevrildi. Fed'in 18 Eylül tarahinde yapacağı faiz toplantısından önce gelen bu veriler ile Fed'in toplantı sonrası faiz indirimine gideceğine kesin gözüyle bakılırken, uzmanlar dalgalanmanın önüne set çekebilmek için Fed ve diğer merkez bankalarının gerekli müdaheleleri yapacağı görüşünde birleşiyor. Bu arada dalgalanmanın ciddi boyutlara vardığı ve kaygı duyulması gerektiğine yönelik açıklamalırın ardı arkası kesilmiyor. Amerikan Merkez Bankası eski başkanı 'Maestro' lakaplı Alan Greenspan, Uluslararası Para Fonu Başkanı Rodrigo Rato, OECD Baş Ekonomisti Jean Phillippe Cotis ve Avrupa Merkez Bankası yetkilileri global dalgalanma ile ilgili açıklamaları piyasaların içinde bulunduğu olumsuz tabloyu gözler önüne seriyor.