kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

CHP'de hem protesto hem kutlama

Yeni Haber
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve parti yönetimini eleştiren muhalif grup parti genel merkez önünde toplandı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal başkanlığındaki heyet ise CHP'nin 84. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Anıtkabir'i ziyaret etti. Bu yılki kutlama etkinliği kapsamında ziyarete, Ankara'ya davet edilen il ve ilçe teşkilatları, CHP'li belediye başkanları ile partililer ve vatandaşlar da katıldı.

* FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Cumhuriyet'in içeriden kaynaklanan saldırılara, kuşatmalara karşı savunulması durumunda olduğunu belirterek, ''Yozlaşmış, içeriği boşaltılmış, biçimsel bir kalıba dönüştürülmüş bir demokrasi anlayışıyla Cumhuriyetimiz ve ulusal birliğimiz tehdit altındadır'' dedi.

Kendilerini ''Demokratik CHP Hareketi'' olarak nitelendiren ve ''999, 9. ayın 9'unda saat 9'da'' sloganıyla eylem planlayan muhalifler, CHP Genel Merkezi önüne Deniz Baykal ve parti yönetimi aleyhine sloganlar atarak ve döviz taşıyarak gelmeye başladılar.

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'e destek mesajlarının yer aldığı gösteride, polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Kalabalığın bulunduğu grupla Genel Merkez arasında 6 sıra polis kordonu oluşturuldu ve Çevik Kuvvet görevlileri alanda yerini aldı.

Katılımcılar, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın istifasını isteyen dövizler taşıdılar ve bu yönde slogan attılar. ''Parola 999, hedef iktidar'' sloganını kullandıkları gösteriye katılanları katılımcılar ellerinde Türk bayrakları ve CHP bayrakları taşıdılar. Göstericilerin giydikleri t-shirt ve şapkalarla, taşıdıkları şemsiyelerinin üzerinde parti yönetimini eleştiren sloganların yer aldığı gözlendi.

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün önümüzdeki saatlerde CHP Genel Merkezi önüne gelerek, buraya konuşlandırılan otobüsün üzerinden bir konuşma yapması planlanıyor.

Bu arada, bugün CHP'nin kuruluş yıl dönümü olması dolayısıyla, genel merkez binasına büyük boy Atatürk posteri ve Türk Bayrağı asıldı.

SARIGÜL: EL İNSAF DİYORUM

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, CHP'nin bugünkü yönetiminin, birisi baraj altı olmak üzere 7 seçim mağlubiyeti yaşadığını belirterek, ''Hala orada oturmaya devam ediyorlar. El insaf diyorum'' dedi.

Kendilerini ''Demokratik CHP Hareketi'' olarak nitelendiren ve ''Parola; 999. Hedef; İktidar'' sloganıyla hareket eden CHP'li muhalifler, CHP genel merkezi önünde toplantı yaptılar.

Burada otobüsün üzerinden meydandakilere seslenen Sarıgül, CHP'nin, ülkenin hiç bir karar mekanizmasında olmadığını savunarak, ''Kuruluş yıldönümümüzü böyle mi kutlayacaktık? Bunu hak etmiyoruz ve içimize sindiremiyoruz'' dedi. Konuşmasına ''Ama böyle gelmiş böyle gitmeyecek'' sözleriyle devam eden Sarıgül, meydanlarda toplananların Türkiye'nin her ilinden geldiklerini ve ''CHP'yi Hak'la ve halkla buluşturacaklarını'' kaydetti.

Bu hareketin kişisel bir hareket olmadığını, CHP'yi yeniden Türkiye'nin umudu yapacaklarını belirten Sarıgül, Erdal İnönü, Murat Karayalçın, Hikmet Çetin ve Altan Öymen'e çağrı yaparak partiye dönmelerini istedi. Artık sabırlarının kalmadığını, CHP'nin bugünkü yönetiminin, birisi baraj altı olmak üzere 7 seçim mağlubiyeti yaşadığını savunan Sarıgül, ''Hala orada oturmaya devam ediyorlar. El insaf diyorum'' diye konuştu.

Meydandakilerin ''Baykal istifa'' sloganlarına, ''Bu güce dayanamaz, mutlaka gidecek'', ''Baykal nerede, Sarıgül burada'' sloganlarına ise ''Kaçıyor'' şeklinde karşılık veren Sarıgül, Baykal'ın laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti'ni değil ''kendi iktidarını koruduğunu'' savundu. Sarıgül, ''Artık gitme vakti geldi'' dedi.

''ÇAREYİ DEMOKRASİDE ARAYACAĞIZ''

Partiyi halkla yeniden buluşturacaklarını, kurumların arkasına sığınmadan partiyi statükocu yapıdan kurtaracaklarını, partiyi gençleştireceklerini, liderlik sultasına son vereceklerini, partinin önüne iktidar hedefi koyacaklarını, ulusal değerler üzerinden politika yapmayacaklarını belirten Sarıgül, ''Çareyi kurumlarda değil halkta ve demokraside arayacağız'' diye konuştu.

CHP yönetiminin iktidardan korktuğunu ileri süren Sarıgül, tüm Türkiye'yi ''Bismillah'' diyerek kucaklayacaklarını, ''sosyal demokratların karamsarlığına son verecekleri'' söyledi. ''Bu, parti içi iktidar değil, Türkiye için iktidar yürüyüşüdür'' diyen Sarıgül, CHP yönetimine ''Artık gereğini yapın ve partiyi gençlere bırakın'' diye seslendi.

''Muhalefete razı olarak koltuklarını korumaya çalışanların, ülkenin geleceği olamayacaklarını'' savunan Sarıgül, Baykal ile şahsi bir meselesinin olmadığını, beraber uzun yıllar politika yaptıklarını kaydetti. Baykal-İnönü yarışında bütün enerjisini Baykal'dan yana kullandığını ifade eden Sarıgül, ''Bunun için İnönü'den özür dilerim'' dedi.

Sarıgül, genel başkan olması halinde yapılacak ilk seçimde iktidar olamazsa bu görevi bırakacağını söyledi.

''Bu beyefendinin sayesinde AK Parti yüzde 47 oy aldı'' diyen Sarıgül, ilk seçimlerde AK Parti'ye oy verenlerin de gönlünü kazanacaklarını ileri sürdü. Sarıgül, ''Bugün Baykal'ın yanına gidenler menfaat ağıyla gitti, siz ise merhamet ağıyla buralara geldiniz'' dedi.Sarıgül, konuşmasının sonunda Atatürk posteri çıkararak konuşmasını yaptığı otobüsten aşağı sarkıttı.

Daha sonra ellerinde ''Söz veriyoruz altı oku iktidar yapacağız'' yazılı afiş tutan Sarıgül ve beraberindekiler, CHP'nin kuruluş yıldönümü nedeniyle parti genel merkezinin kapısına kırmızı beyaz karanfillerden oluşan bir çelenk bıraktılar. Sarıgül, burada yaptığı konuşmada da, ''Baykal ve arkadaşlarının gitme vakti geldi. Partimiz ve halk arasında yapay duvarlar var, bu duvarları ortadan kaldıracağız. Ben iktidar olmayacağım yere asla gelmem. Benim yaşamımda muhalefet kalmak yok. 'Küçük olsun, benim olsun' demem. Atatürk'ün düşüncelerini iktidara taşıyamayan, günlerini gün eden insanlara sesleniyorum: Gitme vaktiniz geldi, bunu geciktirmeyin'' diye konuştu.Çelenk bırakılmasının ardından Sarıgül ve meydandakiler, genel merkez önünden ayrıldılar.

CHP'NİN KURULUŞUNUN 84. YIL DÖNÜMÜ

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Cumhuriyet'in içeriden kaynaklanan saldırılara, kuşatmalara karşı savunulması durumunda olduğunu belirterek, ''Yozlaşmış, içeriği boşaltılmış, biçimsel bir kalıba dönüştürülmüş bir demokrasi anlayışıyla Cumhuriyetimiz ve ulusal birliğimiz tehdit altındadır'' dedi.CHP Genel Başkanı Deniz Baykal başkanlığındaki heyet, CHP'nin 84. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Anıtkabir'i ziyaret etti.

Bu yılki kutlama etkinliği kapsamında ziyarete, Ankara'ya davet edilen il ve ilçe teşkilatları, CHP'li belediye başkanları ile partililer ve vatandaşlar da katıldı.

Çeşitli illerden otobüslerle gelen partililer, sabah erken saatlerinden itibaren Tandoğan Meydanı'nda toplanarak kalabalık gruplar halinde Anıtkabir'e giriş yaptılar. Ellerinde Türk Bayrakları ile toplanan CHP'liler, Anıtkabir'de mozolesini ziyaret ettiler. Burada fotoğraf çektiren ziyaretçiler, askerlerin nöbet değişimlerini de alkışlarla izlediler. Bazı vatandaşların ellerinde Atatürk posterleri taşıdıkları görüldü. Tören için Anıtkabir'e gelen Baykal ve parti yöneticileri vatandaşların alkışlarıyla karşılandı.

Baykal, Aslanlı Yol'dan yürüyerek tören alanına geldi. Bu sırada avluyu dolduran vatandaşlar alkışlar eşliğinde ''Türkiye laiktir, laik kalacak'' şeklinde slogan attılar.

Kalabalık nedeniyle Baykal ve beraberindeki heyet güçlükle ilerleyerek, mozoleye ulaştılar. Bu sırada içeriye girmek isteyen vatandaşlar izdihama neden oldular.

''AZİZ ATATÜRK, SEVGİLİ GENEL BAŞKANIM...''

Baykal, partililer adına Ulu Önder'in mozolesine kırmızı ve beyaz çiçeklerden oluşan, üzerinde ''Cumhuriyet Halk Partisi'' yazılı çelenk koydu, ardından saygı duruşunda bulundu. Vatandaşların sevgi gösterisi nedeniyle güçlükle ilerleyen Baykal, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne gelerek, Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı:

''Aziz Atatürk, Sevgili Genel Başkanım,İkinci büyük eserin olan Cumhuriyet Halk Partisi'nin 84. kuruluş yıl dönümünde huzurundayız. Cumhuriyetimizi, Türkiyemizin barışının, kalkınmasının güvencesi olarak güçlendirip geliştirmek temel görevimizdir. Cumhuriyete karşı dışarıdan yöneltilen saldırılar karşısında hep birlikte dirençle durarak bunları etkisiz kılmayı başardık.

Bugün yeni bir dönemin içindeyiz. Cumhuriyetimiz içeriden kaynaklanan saldırılara, kuşatmalara karşı da savunulmak durumundadır. Yozlaşmış, içeriği boşaltılmış, biçimsel bir kalıba dönüştürülmüş bir demokrasi anlayışıyla Cumhuriyetimiz ve ulusal birliğimiz tehdit altındadır. Birinci büyük eserin olan Cumhuriyeti, savunmak daima Cumhuriyet Halk Partisi'nin temel görevi olmuştur. Biz Cumhuriyet Halk Partililer milletimiz söz konusu olduğunda hiçbir zaman gaflet, delalet ve ihanet içinde olmadık. Cumhuriyetimizi ve milli birliğimizi hiçbir zaman sahipsiz bırakmadık, bırakmayacağız. Sana ve eserine sahip çıkan milyonlarca insanımız adına bir kez daha sevgilerimizi saygılarımızı ve derin bağlılıklarımızı sunuyoruz.''

CHP Genel Başkanı Baykal ve beraberindekiler daha sonra İsmet İnönü'nün kabrini de ziyaret ederek, saygı duruşunda bulundular. Burada da kalabalık nedeniyle kısa süreli bir izdiham yaşandı.Baykal Anıtkabir'den ayrılırken ziyarete gelenleri el sallayarak selamladı. Bu sırada ''İnadına Baykal, inadına sol'' şeklinde sloganlar atıldı.

(AA)