kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Metin Ayışık

'Kriz bitmedi, hayalet şirketler var'

Furkan ALP EKONOMİ
A Yatırım Genel Müdürü Ayışık, iki aydır piyasaları etkisi altına alan dalgalanmada zarar ettiklerini açıklamayan hayalet şirketler yüzünden krizin tam boyutunun net olarak anlaşılamadığını söyledi..
Anadolu Grubu'nun finansal iştiraki A Yatırım Genel Müdürü Metin Ayışık, uluslararası piyasalarda temmuz, ağustos aylarında yaşanan dalgalanmanın en büyük özelliğinin henüz boyutunun anlaşılamamış olması olduğunu söyledi. ABD'de mortgage kredilerinde başlayan ve uluslararası piyasalarda likidite sıkışıklığına neden olan çalkantıda "hayalet şirketler" olduğunu belirten Metin Ayışık, "Krizde birçok finans devi zarar etti, fonlar kapandı. Ancak hâlâ krizin boyutu net olarak bilinmiyor. Hayalet şirket olarak adlandırabileceğimiz bu tip şirketler dalgada zarar eden ancak kayıplarını açıklamayan şirketlerden oluşuyor" dedi. ABD'de 1.5 trilyon dolarlık subprime mortgage kredilerinde (dar gelirlileri yönelik mortgage kredileri) kendini gösteren sorunların tüm dünya ekonomisini etkileyecek boyutlara ulaşması ile dünya merkez bankalarının harekete geçtiğini anımsatan Ayışık, Türkiye'nin de bu çalkantıdan nasibini aldığını ifade etti. Ayışık, "Biz de ülke olarak bu kervanın içindeyiz. Merkez bankalarının piyasalara likidite enjekte etmesi ve iskonto faizlerinde indirime gitmesi sarsıntının ne kadar ciddi olduğunun kanıtı. Yüksek cari açık riski ile gelişmekte olan ülkeler arasında göze çarpan Türkiye'nin de krizden en çok etkilenen ülke olması normal karşılanmalı" diye konuştu.

KRİZ EN İYİ ZAMANDA GELDİ
Uluslararası yatırımcıların bu krizden sonra artık yatırımlarını ince eleyip sık dokuyacaklarını kaydeden A Yatırım Genel Müdürü, piyasalarda yaşanan tedirginliğini piyasaları daraltacağını ve özellikle büyüme rakamlarının muhafazakar seviyelere ineceğine işaret ederek, sözlerine şöyle devam etti: "Son 5 yıldır gelişmekte olan ülkelerin büyümelerini incelediğimizde ortalama yüzde 6'lık bir büyüme oranı görüyoruz. Aslında bu kriz gelebilecek en iyi zamanda geldi. Gelişmekte olan ülke ekonomilerinin en güçlü olduğu bir dönemde dalganın etkisi de nispeten sınırlı oldu" dedi.