kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Ankara İsrail'e öfkeli"

Yeni Haber
İsrail uçaklarının Suriye'deki uçuşlar ve yine İsrailli uçaklarına ait olduğu belirtilen uçak yakıt tankların Türkiye'de bulunması yankı buldu. İsrail'de yayınlanan Jerusalem Post gazetesi, Türkiye'nin "öfkeli" olduğunu öne sürerken İsrail Dışişleri Bakanlığı yetkilisine dayanarak Ankara'nın herhangi bir girişimde bulunmadığını yazdı.

Jerusalem Post gazetesi, "Türkiye, iddia edilen İHK baskına öfkeli" başlıklı haberinde Türkiye'nin İsrail Hava Kuvvetlerine ait uçakların Suriye'deki uçuş iddialarından duyduğu kaygı resmi açıklamaları ile dile getirilmesine karşın Türk ve İsrailli yetkililerinin Cumartesi gececi İsrail'in hafta sonunda Ankara'dan resmi bir protesto almadığını söylediklerini belirtti.

Buna karşın, Suriye sınırına yakın iki yakıt tankerinin bulunması üzerine İsrail'den izah istediği haberlerine işaret eden gazete, Türk basınının söz konusu tankerlerin, istihbarat toplamaya gönderilen İsrailli F-151 uçaklarına ait olduğunu yazdığına dikkat çekti.

Ancak bir Türk diplomatik kaynağının, Ankara'nın Tel Aviv'deki büyükelçiliğinden İsrail Dışişleri Bakanlığı nezdinde protestoda bulunmasını talep etmediğini, izah istendiğini de doğrulamayacağını söylediğini belirten gazete, İsrail'deki Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkilisinin ise Ankara'nın olaya ilişkin olarak Bakanlığı ile temasa geçmediğini söylediğini kaydetti.

Jerusalem Post, bu konudaki haberinde İsrail Başbakanlığı'nın Suriye'deki uçuş iddialarına ilişkin sessizliğini koruduğunu da belirtti.

Buna karşın, İsrail Bilim ve Teknoloji Bakanı Ghaleb Majadle'nin, A Sinara gazetesine İsrailli uçaklarının günlük olarak Suriye hava sahasına girdiklerini söylediğine işaret eden gazete, Majadle'nin de son olayın bir savaşa yol açacağını sanmadığını belirtirken uçakların, Suriye hava sahasına fotoğraflar çekmek yada hata sonucunda girmiş olabileceklerini söylediğinin altını çizdi.

Ancak Majadle'nin açıklamalarının İsrail'de yarattığı tepkiyi de yansıtan Jerusalem Post, İsrail Parlamentosu Dışişleri Komisyonu Başkanı Tzani Hanegbi'nin İsrail ve Suriye'nin sorun olmasını istemediklerini, ABD ve Arap ülkelerinin de gereksiz gerginliğin yaratılmamasını çalıştıklarını da sözlerine yer verdi.

Hanegbi'nin ayrıca "İsrail'in sessizliğinin ABD ile koordine edildiği" ifadesini de aktaran Jerusalem Post, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın detaylı bilgi olmadığı gerekçesiyle yorumda bulunmamasına da dikkat çekti.

Buna karşın, Suriyeli Tişrin gazetesi, başyazısında söz konusu uçuşlar için "İsrail'in düşmanca yeni operasyonunun Washington ile Tel Aviv arasındaki koordine edilen bir çaba" diye yazdı ve ABD'yi sessiz kalarak İsrail'in ihlallerini teşvik etmekle suçladı.

Öte yandan Arap ülkeleri, ihlali kınamayı sürdürürken Arap Birliği de, İsrail uçaklarının uçuşlarını "kabul edilemeyeceğini" bildirdi.

(ANKA)