kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Önemli olan dinleyici sayısı değil, tarihi bir yerde konser vermek!

BELGİN ÇOBAN
Bu gece Antalya Phaselis Festivali'nde konser verecek olan Nilüfer, 400 kişilik tiyatroda sahneye çıkacak. Bugüne kadar binlerle anılan izleyici grubuna konserler veren Nilüfer, sayının azlığını önemsemediğini söyledi: Mistik bir atmosferde şarkı söylemek büyük keyif olacak..
Antalya'da 5 yıldır sessiz sedasız bir festival yapılıyor. Adı Phaselis Festivali... Geçtiğimiz hafta İdil Biret ve Eskişehir Senfoni Orkestrası'nın konseriyle açıldı festival. Ardından Çağdaş Mevlana Aşıkları Topluluğu, Sabahat Akkiraz ile CemYıldız, Sibel Köse ile Passiflora sahneye çıktı. Bu gece de Nilüfer bir konser verecek. Etkinliklerin bugüne dek fazlaca sesini duyuramamasının elbette önemli nedenleri var. Mesela izleyici sayısının 400'ün üzerine çıkmasının pek mümkün olmaması... Aksi takdirde tiyatronun tarihi dokusunun bozulacağından endişeleniliyor.

BU KONSER İLK OLACAK
Ama bu gece konser verecek olan Nilüfer; tarihi bir dokuda şarkılarını seslendirecek oluşunun dinleyici sayısının azlığından daha önemli olduğunu söylüyor: "Ben daha önce Antalya'da birçok konser verdim. Ama Phaselis'in adını duyduğum halde oradaki etkinliklerde hiç yer almadım. İlk kez bu yıl kısmet oldu. Çok büyük kapasitesi olan bir yer değil, bunu biliyorum. Çünkü duyduğum kadarıyla tarihi dokusu 2 bin yıllık mekanın tıka basa dolmasına izin verilmiyor. Ama böylesine buram buram tarih kokan bir mekanda ve mistik bir atmosfer içinde şarkı söylemenin büyük bir keyif olacağını düşünüyorum. Umarım seyirciye de bu keyfi yansıtabilirim."

CIRCIR BÖCEKLERİ, KEDİLER

Nilüfer'in söz ettiği tarihi ve mistik dokuyu şöyle anlatmaya çalışalım... Festival; 2 bin yıl önce deniz kenarına inşa edilmiş tarihi Phaselis antik kentinde yer alan tiyatroda gerçekleştiriliyor. Tiyatrodaki oturma yeri olarak kullanılan taşların kimi aşınmış, kimi de düzlüğünü kaybetmiş doğal olarak. Çam ağaçlarının altındaki sahneye varabilmek için bastığınız yere dikkat etmeniz gerekiyor. Konser sırasında cırcır böceklerinin şarkılara eşlik etmesine alışmanız da uzun sürmüyor. Bir de kediler var; izleyicinin ayakları arasında geziniyor, cesareti olanlar sahneye sırnaşıyor.

TEMELLERİ OYA NARİN ATTI
Burası şehir merkezine biraz uzak (resmi olarak 35 kilometre) olduğu için insanların bu bölgeye taşınması da biraz problemli. Ama bundan başka problemler de var. Mesela yürüyüş yolunun ışıklandırmasındaki eksiklik, antik kente gelen araç yolunun elden geçirilmemesi... Tüm bu sorunları, nedenleri ve yapılacakları Martı Otelleri'nin sahibi olmakla kalmayıp, böyle bir kültür-sanat faaliyetinin temellerini beş sene önce ortaya atan Oya Narin anlattı...
Haberin fotoğrafları