kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

AKP'den TÜSİAD'a yanıt

Yeni Haber
AKP'nin anayasa taslağını hazırlayan kurulda yeralan Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, şu anda basında tartışılan anayasa hükümlerinin önemli bir bölümünün tamamen hayali olduğunu belirterek, çalışmalar sonunda saydamlığın sağlanacağı güvencesi verdi.

İyimaya, "Kaldı ki, şu anda taslak üretiliyor, teklif değil. Toplumsal sözleşme niteliğinde olacak bir anayasa inşasında saydamlık en aşırı ölçüde sağlanacaktır. Nitekim TÜSİAD da profesörlere taslak hazırlatırken, değerli bilim adamlarının masa çalışmalarına ve gizliliğine elatmamıştır" dedi.

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Yalçındağ değerlendirmeleriyle ilgili olarak ANKA'nın sorularını yanıtlayan İyimaya, şu anda anayasa değişiklik çalışmalarında benimsedikleri yöntemin doğru olduğunu ifade etti.

"HESAPLAŞMA YOK"

İyimaya, AKP Komisyonunun temel amacının toplumun taleplerini ve milletin yüzyıllara uzanacak ihtiyaçlarını karşılayacak bir model arayışı olduğunu belirterek şunları söyledi:

"AKP'nin oluşturacağı taslak, toplumsal değerlendirmeye, toplumsal tenkide ve toplumsal karşı taleplere elbette sunulacaktır. TBMM'deki teklifleştirme ve inşa süreci, her biri kurucu iktidar yetkisi ile donatılmış partilerin katkı ve ortak çalışmalarına amadedir. Anayasa yapım tekniği ve başlangıç taslaklarını, kamuoyuna kapalı olarak oluşturma yöntemi, bilinmeyen ve uygulanmamış bir yöntem değildir. Anayasalar hesaplaşmak için değil demokrasi zeminini genişletmek ve özgürlükleri derinleştirmek için yapılır."

"MİLLETE SUNULACAK"

İyimaya, anayasa taslağını kamuoyuna sunacakları saydamlık döneminde, TÜSİAD'dan katılımcı görüşlerini beklediklerini belirtti. İyimaya, "Bu anayasa, toplumun yahut kurucu iktidarın kendisi olan milletin tercihine sunulacaktır. Seçkinci yaklaşımların yönteme katabileceği birşey yoktur" dedi.

(ANKA)