kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
DOHAYKO Genel Sekreteri Nesrin Çıtırık (solda), Lili’nin çok ürkek olduğunu ama giderek iyileştiğini söylüyor.

Caniler aranıyor

NESLİHAN TUNÇ
25.08.2007
Adana'da kuyruğu ve patisi kesilen, yavrusu yakılan terrier'ye hayvanseverler sahip çıktı. Köpeğe bu işkenceyi yapan canileri bulan ya da ihbar edenlere ödül verilecek ..
İLİŞKİLİ HABERLER
Caniler aranıyor
Adana'da büyük eziyetlere uğradıktan sonra Veteriner Mete Betin tarafından tedavi edilen ve durumu her geçen gün iyiye giden minik terrier'yi, hayvanseverler de yalnız bırakmıyor. Lili'ye işkence yapanı bulmak için kent merkezlerine afişler yapıştıran Doğayı Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği (DOHAYKO) Genel Sekreteri Nesrin Çıtırık, Lili'yi bu hale getiren kişiyi bulan ya da ihbar edenlere ödül vereceklerini söylüyor.

YOĞUN TEDAVİ

İşkence edilip bir çuval içine konulan köpeği, Kemal Yıldırım inilti sesleri üzerine bir duvar kenarında buldu. Yıldırım, köpeği bir arkadaşının yardımıyla Çukurova Veteriner Hekimliği'nde görevli veteriner Mete Betin'e götürdü. Betin tarafından yapılan muayene sonucunda üç yaşlarındaki köpeğin ön patisiyle kuyruğunun kör bir aletle kesildiği, bundan dolayı patideki kemiğin kırıldığı tespit edildi. Yardımseverliği ile tanınan veteriner Betin, köpeğe hemen yoğun tedavi uygulamaya başladı. Olayı duyan hayvanseverlerin merkeze akın ettiğini belirten Betin, "Adını Lili koyduk. Lili'nin işkenceden dolayı psikolojisi tamamen bozulmuş, depresyona girmiş. Bu tür işkence gören köpeklerin, tedavinin yanı sıra mutlaka sevgiye ihtiyacı var. Bu yüzden Lili'yi gönülden sevecek iyi bir insan arıyoruz," diyor. Türkiye'nin tek hayvan psikoloğu olan Prof. Dr. Tamer Dodurka da bu köpeğin hem fiziksel hem de ruhsal travma geçirdiğini söylüyor: "Kuyruğunun ve ayağının canlı canlı kesilmesi onu acı şokundan dolayı öldürebilirdi. Ayrıca yavrusunun yakılarak öldürülürken bağırtılarını duyması tam bir azap olmuştur. Annelik dönemindeki köpekler oldukça duygusaldırlar. Anne köpekler yavruların acıkması sonucundaki ağlamalarına bile dayanamazlar ki bu olayda yavru köpek kimbilir nasıl bağırmıştır ve buna seyirci kalan anne kimbilir nasıl bir ıstırap çekmiştir. Bu tür travmalar insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da kalıcı izler bırakır. Tedavisi için hayvanın gerginlik ve korkularını giderici, uyku ve iştahını düzenleyici ilaçlarla birlikte kendine ve insanlara tekrar güvenini sağlayacak davranış terapileri uygulanır. Bu vakalarda en çok kullanılan psikolojik tedavi yöntemi duyarsızlaştırma terapisidir."

İNSANA DA YAPAR
Psikiyatrist Dr. Adnan Çoban ise bu işkencecilerin ciddi kişilik bozukluğuna sahip oldukları ve rahatlıkla insanlara da aynı şeyleri yapabilecekleri görüşünde: "Bir hayvanın bacağını kesip işkence yapmakla insanın bacağını kesmek arasında bir fark yoktur. Böyle bir şey yapan insanın içinde çok yoğun bir agresyonun olduğunu, hatta insanlara duyduğu agresyonu hayvanlara