kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türk'ün Türk'ten başka dostu yok!

Alman Marshall Fonu'nun yaptırdığı dev araştırma, son yıllarda dış dünyaya şüpheyle bakmaya başlayan Türk halkının 2007 yılında kendisini dünyadan daha da dışladığını ortaya çıkardı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Türk'ün Türk'ten başka dostu yok!
Dünyaca ünlü Marshall Fonu tarafından Amerika ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 12 Avrupa ülkesinde "Transatlantik Eğilimler"i ortaya çıkarmak amacıyla yapılan araştırma, Türklerin gün geçtikçe dünyadan uzaklaştığını ortaya koydu. Türk halkı AB'ye aday statüsünde olmasına karşın Türklerin AB umudu 2006'da yüzde 54'ten yüzde 40'a düştü. Türklerin Avrupa Birliği'ne "sıcak duygusu" ise 2004'de "52 derece" iken bu yıl "26 derece" olarak ölçüldü. Türk halkının ayrıca NATO'ya yönelik desteği de fark edilebilir ölçüde azaldı.

12 ÜLKEDE YAPILDI
Marshall Fonu'nun ABD ile 12 Avrupa ülkesinden (Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Polonya, Slovakya, İspanya, Türkiye, Romanya ve Bulgaristan) veri toplayarak gerçekleştirdiği araştırma, 4 Haziran 2007 ve 23 Haziran 2007 tarihleri arasında yapıldı.

AB İYİCE SOĞUDU
100 ölçekli termometre üzerinden yapılan araştırmaya göre, Türklerin Amerika'ya karşı beslediği sıcak duygular geçen yıla göre 9 derece, AB'ye karşı ise 19 derece soğudu. Türkiye'nin AB'ye beslediği duygular 2004'de 52 dereceyken, 2006'da 45 dereceye, 2007'de ise 26 dereceye düştü. AB'ye girileceğine beslenen umut 2006'da yüzde 54'ken 2007'de yüzde 40 oldu.

BAŞ NEDEN BUSH
Türkler, ABD'ye karşı soğuma nedenlerinin başına yüzde 32'yle ABD Başkanı George Bush'u koydu. Ardından da yüzde 30 ile ABD'nin Irak politikasını gösterdi. Türkler, dünya sorunlarında en fazla ABD ve AB liderliğini eleştirdi. Amerika'nın liderliğini istemeyenlerin oranı 2007'de geçen yıla göre 5 puanlık artışla yüzde 74 olurken, AB liderliğini istemeyenlerin oranı 7 puan artarak, yüzde 54'e ulaştı. Sadece yüzde 3'lük bir kesim Bush'un uluslararası siyaseti idare biçimini onaylarken, yüzde 83'ü onaylamadığını belirtti. Bush'un politikalarına karşı Avrupalıların yüzde 77'si olumsuz, yüzde 17'si olumlu görüş bildirdi. Alman Marshall Fonu yetkilileri, Türklerin genel anlamda dış politika konularından uzaklaştığını ve içe döndüğünü belirtirken, Türkiye'de yükselen ABD karşıtlığını "PKK sorununun devam etmesi, George Bush yönetimi, Irak savaşı" konularına bağladı. Yetkililere göre Avrupa'ya yönelik soğuma trendinin nedeni ise AB müzakerelerinin zorluğu ve Nicholas Sarkozy ve Angela Merkel gibi Türkiye karşıtı görüntü veren liderlerin varlığı.

İSRAİL AZ SEVİLİYOR
Araştırmaya göre en çok Filistinlileri seven Türklerin İranlılara olan sevgisi de 13 derece azaldı. Türkiye'nin İran'a karşı sempatisi 43 dereceden 30'a düşerken, Türkiye araştırmanın yapıldığı tüm diğer ülkelerle karşılaştırıldığında Çin'e (28 derece) ve Rusya'ya (21 derece) karşı en soğuk duygular besleyen ülke oldu. İsrailliler az sevilen ulus olmaya devam ediyor.

TÜRKİYE'YE BAKIŞ AYNI
Fransızlar ve Almanların da Türkiye'nin AB'ye girişini değerlendiriş biçimi değişmedi. Avrupalıların yüzde 42'si Türklerin üyeliğini ne iyi, ne de kötü bir şey olarak görürken; yüzde 22'si "iyi", yüzde 31'i ise "kötü" olarak gördüğünü belirtti. Türkiye'nin üyeliğine yüzde 49 ile Fransa ve yüzde 43 ile Almanya en olumsuz yaklaşan iki ülke oldu. Avrupalıların yüzde 56'sı, Türkiye'nin AB'ye girme ihtimali olduğunu belirtirken, ankete katılan Türklerin sadece yüzde 26'sı bu konuda olumlu görüş bildirdi.

LİDERLER DEĞİŞTİ AMA...
İngiltere'de Gordon Brown, Fransa'da Nicolas Sarkozy ve Almanya'da Angela Merkel'in işbaşına gelmesinin ardından da Avrupalıların ABD'ye bakışı değişmedi. Avrupalıların yüzde 46'sı, ABD'de kim seçilirse seçilsin ilişkilerin aynı kalacağını düşünürken, sadece yüzde 35 ilişkilerin gelişeceğine inanıyor. Amerika'da ise yüzde 42'lik ilişkilerin gelişeceğine inandığını belirtti.