kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

6 yaş zorunlu eğitim kapsamına alınmalı

Pervin Kaplan
Sivil toplum örgütleri 6 yaşın zorunlu eğitim kapsamına alınması gerektiğini savunurken, Milli Eğitim Bakanlığı "kaynak" sorunu yüzünden kademeli geçiş öngördüklerini söylüyor. TÜSİAD da 6 yaş grubu çocuklara eğitimin kamu tarafından sunulması zorunlu olsun, istiyor..
Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), zorunlu eğitim kapsamına 6 yaşın da dahil edilmesi gerektiğini söylüyor. Vakıf, eğitim alamayan çocukların bu alandaki eksikliklerini gidermek için ev merkezli okul öncesi "Anne-Çocuk Eğitim Programı"nı geliştirerek, 14 yılda 220 bin anne ve çocuğa eğitim verdi. Milli Eğitim Şurası'nda da 6. yaşın zorunlu eğitim kapsamına alınması için tavsiye kararı çıkarken, Milli Eğitim Bakanlığı "zorunlu" değil, "kademeli bir geçişten" yana. AÇEV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayla Göksel Göçer, iki yıl önce "7 Çok Geç" kampanyası ile erken çocukluk eğitiminin önemi konusunda bilinç yaratmak ve baskı oluşturmak amacı ile yola çıktıklarını hatırlatıyor: "Bu bilinç yaratıldı. İş artık bunun ulusal politikaya dönüşmesi ve 5-6 yaşın zorunlu eğitim kapsamına alınmasında"

TÜSİAD: DEVLET ZORUNLU OLMALI
Toplumun en alt ve yoksul kesimlerinde bile ailelerin "imkanım olsa anaokul ve anasınıfa yollarım" görüşünü dile getirdiklerini söyleyen Göçer, "Ancak kahvaltı ve yemek giderleri 'katkı payı' adı altında 130 ile 160 YTL arasında alınan para ailelere maddi yük getirdiği için göndermek istemiyorlar. Beslenme kampanyası düzenlediğimizde katılımda yüzde 20 oranında artış oluyor" diyor. Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİ- AD) "Doğru Başlangıç. Türkiye'de Okul Öncesi Eğitimi" raporunda 6 yaşın zorunlu ve devletin bu hizmeti vermekle yükümlü olduğunu söylüyor. Raporda maliyet ile ilgili şu görüşlere yer veriliyor:

6.35 MİLYAR DOLAR LAZIM
"Erken çocukluk eğitiminde sadece kurum değil, AÇEV'in sunduğu Anne Çocuk Eğitimi Programı gibi diğer modeller de yaygınlaştırılmalı. 2010'da yüzde 100 okullaşma oranına ulaşılması için kamunun ihtiyaç duyduğu kaynak 6.35 milyar dolar. Kamu kurumsal modelde beş yıl boyunca okul yapım donatımı için 240 milyon dolar, öğretmen yetiştirme için 85.2 milyon dolar ve işletme giderleri için 5.99 milyar dolar kaynağa ihtiyaç duyulacak. Kamu için diğer modellerin kurulum ve işletme giderleri ihtiyacı 5 yıl için 76 milyon dolar." Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürü Remzi İnanlı, altı yaşın (60-72 ay) kademeli bir geçişle yüzde yüz okullaşmasının hedeflendiğini söylüyor. İnanlı, "Zorunlu olsun taleplerini anlıyorum ama ayaklarımızın da yere basması gerek. 60-72 yaş arası çocukların tamamanın okullaşması için müstakil 3 bin 745 okul, 26 bin 211 öğretmen lazım. Bunun maliyeti 2007 fiyatları ile 1 milyar 198 bin 400 bin YTL. Bakanlık 75 okul için para ayırabildi. Öğretmen açığım var, Maliye'den kadro alamıyoruz. Hayırseverler de anaokulu yapımı konusunda mesafeli duruyor" diyor.
Haberin fotoğrafları