kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Gazze'de cuma namazı gerginliği

AA
Yeni Haber
Gazze Şeridi'nde El Fetihlilerin Hamas'ın yasağına karşın büyük kalabalıklar halinde cuma namazı kılmak suretiyle Hamas'ı protesto eylemlerinde çıkan şiddet olaylarının ardından El Fetih, Gazze Şeridi çapında akşam namazından sonra da Hamas'ın protesto edilmesi çağrısında bulundu.

El Fetih'ten yapılan açıklamada, protestoların, "gerçekleri saklayan, tepkilerini namaz kılarak göstermek isteyenlere karşı çıkan ve El Fetih yetkilileri tutuklayan" Hamas'a bir cevap olduğu ifade edildi.

El Fetih sözcüsü Fehmi El Za'riir, Hamaslı güçlerin Gazze, Refah, Han Yunus ve El Şarkiye'de namaz kılanlara saldırdığını, çoğu El Fetih üyesi onlarca kişiyi kaçırdığını söyledi.

Gazze Şeridi'nde El Fetihlilerin toplu cuma namazı eyleminde 75 dolayında kişi, kurşunlar ve sopalarla yaralanmıştı. Ayrıca, Hamaslı güvenlik güçlerinin Filistin Kurtuluş Örgütü'nün Gazze'deki bürosunu da basarak, içeride bulunanları gözaltına aldığı bildirildi. Kaç kişinin gözaltına alındığı bilinmiyor.

Gazze'de olayları görüntülemek isteyen Filistinli 5 gazeteci, Hamas'ın Tenfidiye güçlerinin saldırısına uğramış, bazılarının kameraları kırılmıştı. Filistin Palpress ajansının bir foto muhabirinin de aldığı yaralar nedeniyle hastaneye kaldırıldığı öğrenildi.

Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi, Hamas'ı kınadı. Cephe sözcüsü Taysir Halid, cuma namazına katılanlara Hamas'ın yaptığı baskıyı kabul etmediklerini söyledi.

Halid, FKÖ bürosuna yapılan baskını da kınadı ve Hamas'ın yaptıklarının halkın özgürlüğüne, demokrasiye ve vatandaşların haklarına saldırı olduğunu belirtti.

Bu arada, Gazze Şeridi'ndeki FKÖ'nün bir temsilcisi, bu akşam FKÖ üyesi grupların bir araya gelerek, Gazze Şeridi'nin bütününde, Hamas'ın Filistin halkına davranışlarına karşı nasıl bir eylem planı uygulamaya konulacağı üzerinde değerlendirme yapacaklarını söyledi.

Cuma namazında çıkan olaylar nedeniyle Hamas'a bir suçlama da İslami Cihad'dan geldi. İslami Cihad, El Fetihli yetkililerin gözaltına alınmasını ve FKÖ bürosunun basılmasını kınadı, bütün bu olayların taraflar arasındaki uzlaşmazlıkları iyice derinleştirerek, ülkenin birlik sürecine zarar vereceğini belirtti.

Öte yandan, bugünkü toplu cuma namazında Hamas tarafından gözaltına alınan El Fetihli İbrahim Ebul Naca ve Ahmed Nasr'ın, Ramallah'tan emir alarak, bölgede kaos yaratmakla suçlandığı ve Hamas tarafından mahkemeye verilecekleri öne sürüldü.