kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İnternetten satılan ilaçların çoğu kaçak veya sahte

Yeni Haber
Türk Eczacılar Birliği, piyasada aynı isimle bulanan ve içinde ölümlere yolaçan "Sibutramin" içeren "Lida" isimli ilacın ruhsatının Tarım ve Köyişelir Bakanlığı'nca verildiğini belirterek, bu tür üzücü olayların olmaması için tüm ilaçların ruhsat ve izninin Sağlık Bakanlığı'nca verilmesini istedi.

Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti'nden yapılan yazılı açıklamada, kullananları zayıflattığı iddia edilerek satışa sunulan, "Sibutramin" maddesi içeren ve iki kişinin ölümüne neden olan "Lida" isimli ilacın, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'ndan ruhsat alınarak ülkeye sokulduğu belirtildi. Açıklamada, yüzde 100 doğal olduğu iddia edilen Tarım ve Köyişleri Bakanlığı izinli ilacın yüzde 80 oranında Sibutramin içerdiği kaydedildi.

Açıklamada, "İleride sonucu ölümlere varacak kadar vehim durumlara yol açmamamk ve ülkeyi bir kaos ortamına sürüklememek adına bu tür ilaçların kontrolünün Sağlık Bakanlığı gibi tek merkezden yapılması artık bir zorunluluk haline gelmiştir" denildi.

İNTERNETTEN SATILAN İLAÇLARIN ÇOĞU KAÇAK VEYA SAHTE

Türk Eczacılar Birliği, internet üzerinden satılan ilaçların birçoğunun ülkeye kaçak yollardan sokulduğunu veya sahte olduğunu belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Unutulmaması gereken bir nokta var, ilaç eczacının verdiği danışmanlık hizmeti ile bir bütün olarak kullanılmalıdır. Doktor tavsiyesi ile eczanelerden alınmayan ilaçlar ise, ölümlere neden olabilmektedir. Vatandaşlarımızın bu konuda son derece duyarlı ve dikkatli olmaları gerekmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü'nün de belirttiği gibi dünyadaki ilaçların yüzde 6'sının sahtde olduğu ve insan sağlığını çok ciddi boyutlarda tehdit ettiği düşünülürse, ilaca ruhsat verilirken bu hususlara çok dikkat edilmesi gerekmektedir."