kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Depresyon, yaşam kalitesini en fazla düşüren hastalık

AA
Yeni Haber
Astım kadar yaygın olan depresyonun, diyabet ve göğüs anjini dahil olmak üzere öldürücü olmayan kronik 5 hastalık arasından yaşam kalitesini en fazla düşüren hastalık olduğu bildirildi.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) 60 ülkede yaptığı araştırma, geçen yıl boyunca 245 bin 404 kişiden ortalama yüzde 3,2'sinin depresyon, yüzde 3,3'ünün astım, 4,5'inin göğüs anjini, yüzde 4,1'inin eklem iltihabı ve yüzde 2'sinin şeker hastalığına yakalandığını gösterdi.

Bu DSÖ verilerine dayanarak yapılan ve İngiliz The Lancet tıp dergisinde yayımlanan araştırmada, depresyon, astım, göğüs anjini, eklem iltihabı ve şeker hastalığı yaşam kalitesini 100 üzerinden ne kadar etkilediğine bakıldı.

Araştırma, depresyona yakalanan kişilerin yaşam kalitesinin 72,1'e, diğer 4 hastalığa yakalananlarınkinin ise 80 civarına indiğini ortaya koydu. Bu hastalıkların hiçbirine yakalanmamış kişilerin yaşam kalitesi yaklaşık 91 çıktı.

İlk kez dünya çapında bu 5 kronik hastalığı karşılaştırılarak yapılan araştırma, depresyonun insanın sağlıklı yaşam süreceği yıllarda yüzde 12'lik bir azalmaya neden olduğunu da gösterdi.

Bu nedenle araştırmacılar doktorlara, tedavisi oldukça kolay olan depresyonun teşhisi ve tedavisinde daha dikkatli davranmaları çağrısında bulundu.