kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Osteoporozdan korunmak için süt için

04.09.2007
Sağlık Bakanlığı, ''Osteoporozdan korunmak için, sağlık için, sağlıklı süt için'' kampanyası çerçevesinde, osteoporozun (kemik erimesi) önlenmesinde süt tüketiminin önemi konusunda 11 il sağlık müdürlüğünden gelen personele eğitim veriyor..
Büyükhanlı Park Otel'de düzenlenen iki günlük eğitim toplantısının açılışında konuşan Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, Türkiye'de bulaşıcı hastalıklarla mücadele konusunda önemli gelişmeler kaydedildiğini ancak beslenmeye bağlı kronik hastalıklar konusunda hala yeterli bilinç düzeyine ulaşılamadığını söyledi.

Buzgan, Türkiye'de yetersiz beslenmeye bağlı sıkıntılar yaşandığını, ancak dengesiz beslenmenin çok daha önemli bir sorun olarak ortaya çıktığını ifade etti. Osteoporozun farkındalığı konusunda hala eksiklikler bulunduğuna işaret eden Buzgan, ''Osteoporoz toplumda hala 'yaşlı kadın hastalığı' olarak biliniyor'' dedi.

Süt ve süt ürünlerinin doğumdan itibaren her dönemde düzenli olarak tüketilmesinin önemine dikkati çeken Buzgan, osteoporozun önlenmesinde süt tüketimi kadar, güneş ışığından yararlanma ve fiziksel aktivitenin de yeri olduğunu dile getirdi. Buzgan, sözü edilen tüm unsurlar bütün halinde düşünüldüğünde osteoporozun önüne geçilebileceğini kaydetti.

''HER 6 KADINDAN BİRİNDE OSTEOPOROZ KIRIĞI GÖRÜLÜYOR''

Sağlık Bakanlığı Toplum Beslenmesi Şube Müdürü Dr. Dt. Meltem Soylu da, sağlıklı nesiller yetişmesi için gebelik döneminden itibaren beslenmeye önem verilmesi gerektiğini anlatarak, Türkiye'de süt ve süt ürünleri tüketiminin az denebilecek düzeyde olduğunu söyledi. Osteoporozun önlenmesinde süt tüketiminin önemine işaret eden Soylu, her 6 kadından birinde osteoporoz kırığı görüldüğünü, osteoporozun sessiz ilerlediğini ve tedavi maliyetinin de çok yüksek olduğunu anlattı.

Osteoporozun bilgilendirme ve alınacak tedbirlerle kolaylıkla önlenebileceğini söyleyen Soylu, bunun için sağlık çalışanlarının topluma doğru mesaj vermesi, il bazında stratejiler geliştirilmesi ve konuya önemle yaklaşılması gerektiğini söyledi. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tanju Besler de küçük yaşlarda beslenme bilincini artırarak, ileride karşılaşılabilecek bir çok hastalığın önlenebileceğini söyledi.

Süt ve süt ürünlerinin tüketiminin Türk toplumundaki yerinin önemine işaret Besler, ''Süt, bireyin büyüme ve gelişmesi için gerekli olan besin ögelerinin tamamına yakınını içerir'' dedi. Bir bardak sütle 6 yaşında bir çocuğun ihtiyacı olan kalsiyumun yüzde 52'sinin, proteinin yüzde 35'inin ve fosforun yüzde 55'inin karşılandığını anlatan Besler, sütün içerdiği fosfor-kalsiyum oranı nedeniyle de vücudun kalsiyumdan yararlanması için en ideal ölçüye sahip olduğunu söyledi.

Sağlık personelinin süt ve süt ürünlerinin yararı hakkında bilgilendirilmesi, toplumda bu konuda farkındalığın artırılması için eğitimler verilmesi ve il bazında çalışmalar yapılmasının yanı sıra osteoporoz risk analizine yönelik bir çalışma da yürütülen eğitim programına, Hatay, Mersin, Ankara, Çorum, Şanlıurfa, Isparta, Kayseri, Nevşehir, Afyonkarahisar, Kütahya ve Tokat sağlık müdürlüklerinden gelen personel katılıyor.

Eğitim toplantısı, akademisyenlerin konuyla ilgili sunumları ve panellerle yarın da devam edecek. Toplantıda, ''Osteoporozdan korunmak için, sağlık için, sağlıklı süt için'' programına ilişkin il etkinlik planları da hazırlanacak.

AA