kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Ressam Ömer Uluç, modern sanatı İstanbul 9 (sağda) adlı vapurla geniş kitlelere tanıtmak istiyor.

Modern sanat Boğaz'a açılıyor

Erkan SEVENLER
13.07.2007
Ömer Uluç, İstanbul 9 adlı vapurda gerçekleştirilecek olan 'Vapurların Seyri' sergisine hazırlanıyor. Sergi, 15 gün boyunca Boğaz'ı dolaşacak..
İstanbul Boğazı'nda, 'o iskele senin, bu iskele benim' dolaşarak, belki de daha önce hiç sergi izlememiş kişilerin bile ayağına kadar giden bir 'yüzen' sergi salonu düşünebiliyor musunuz? İşte bu sorunun cevabı, sanatçı Ömer Uluç ve işadamı Erdal Matraş bir araya geldiğinde, "Evet," oluyor. Ömer Uluç'un, 'Vapurların Seyri' adlı sergisi, 2-17 Eylül tarihleri arasında İstanbul 9 adlı vapurda iskeleleri dolaşacak. Eminönü, Ortaköy, Kadıköy, Büyükada, Kuzguncuk iskelelerinde gezilebilecek sergi, her iskelede üç gün kalacak. Atölyesini, sergi mekâna yakışır şekilde Haliç Tersanesi'ne kuran Ömer Uluç, 10 kişilik bir ekiple sergi hazırlıklarını sürdürüyor. Matraş Deri'nin sponsor olduğu sergide izleyenleri etkileyecek büyüklükte resim ve heykeller yer alacak. Sergide vapurların üç katlı olmasından yola çıkarak, şamanizm inancının üç öğesi olan yeraltı, yeryüzü ve gökyüzü anlatılacak. Bu üç ana öğeyi İstanbul suları üzerinde dolaştırmanın heyecan verici olacağını belirten Ömer Uluç, ilginç konseptin ilgiyi de artıracağını düşünüyor. Sergiyi gezmeye gelenleri ilk kattaki karartılmış salon karşılayacak. Bu salon yeraltı dünyasını temsil edecek. İkinci kat ise yeryüzünü ve şu anda yaşadığımız dünyayı... Çok renkli resimlerin yer aldığı bu katta resimler mavi, yeşil, sarı, kırmızıyı barındıracak. Serginin gökyüzünü anlatan en üst katı ise bulutlara da benzetilebilecek gökyüzü varlıklarının heykelleri yer alacak.

'HİÇBİR ŞEY SABİT DEĞİLDİR'
Ömer Uluç'a daha çok figüratif ve peyzaj ağırlıklı bir beğeniye sahip olduğu düşünülen Türk halkının sergiyi nasıl karşılayacağını sorduğumuzda şöyle yanıt veriyor: "Hiçbir şey sabit olmadığı gibi sanat da bir devinim içerisinde. Biz de halk istiyor diye, 19. yüzyıl sanatını tekrar edemeyiz. Artık çağdaş sanat, geleneksel sanatları bile ardından sürüklüyor. Picasso'nun çıkışının, Greco'ya yaraması gibi." Ömer Uluç kamunun sanata önem vermesi meselesine gelince; en çarpıcı örneğin ABD'de yaşandığını; son Venedik Bienali'nde bir donanma helikopterinin San Marco Meydanı'na heykel indirildiğini söylüyor. Uluç, serginin en önemli amacının, alışılageldik modern sanat izleyicisinin dışında yeni insanlar fethetmek olduğunu belirtiyor. Zaten İstanbul halkını modern sanatla tanıştırmak için kalabalık iskeleleri seçmiş ve amacına ulaşacağından da emin.
Haberin fotoğrafları