kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Bugün çok kirli durumda olan Küçükçekmece Gölü ve çevresinin, arkeolojik park olarak kullanılması için bir proje hazırlanıyor.

Tarih öncesine yolculuk

Figen YANIK
27.07.2007
Tarihi 1 milyon yıl öncesine uzanan Yarım Burgaz Mağarası ve Küçükçekmece Gölü çevresinde yapımı düşünülen arkeolojik parkın yüzey araştırmasında, 400 bin yıllık taş ve seramikler bulundu..
Kocaeli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Protohistorya Bölümü Öğretim Üyeleri'nden Yard. Doç. Şengül Aydıngül öğrencilerinin, Küçükçekmece Gölü ve çevresinde gerçekleştirdiği yüzey araştırmalarında, tarih öncesi dönemlerde alet olarak kullanıldığı düşünülen taşlar ve seramiklerin bulunması büyük heyecan yarattı. Aydıngül, tarihi 1 milyon yıl öncesine uzanan ve 400 bin yıl öncesinin yaşam izleri bulunan Yarım Burgaz Mağarası'nın da araştırma kapsamında olduğu çalışma sonuçlarının en kısa zamanda yetkililere verildikten sonra temizlenerek turizme açılmasını öneriyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi Müjgan Harmankaya'nın gözetiminde yürütülen bu araştırmanın bir diğer amacı da Küçükçekmece Gölü ve çevresinin arkeolojik bir park haline getirilmesine yönelik yetkililerin dikkatini çekmek.

MAĞARADA FİLM BİLE ÇEKİLDİ
Tarihi Yarım Burgaz Mağarası ve çevresinde, 1972-1993 yılları arasında, İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Prehistorya Bölüm Başkanı Prof. Mehmet Özdoğan başkanlığında araştırmalar yapılmıştı. Daha sonra hiçbir çalışma yapılmadığı gibi dünya tarihi açısından çok büyük bir öneme sahip mağarada, Yeşilçam filmleri bile çekildiği için geri dönüşü olmayan hasarlar oluşmuştu. Yıllar sonra bölgeyi arkeolojik açıdan yeniden araştırmaya başlayan Yard. Doç. Şengül Aydıngül ise birinci derece SİT alanındaki bu bölgedeki kaçak yapılaşmanın sona erdirilip, bir arkeolojik park haline getirilmesini istiyor: "Amacımız çok hızlı yapılaşma gösteren İstanbul'un tarih öncesi çağlara ait izlerini son bir kez yakalayabilmek... İstanbul prehistoryası çok ciddi çalışılmamış. Genellikle hep Anadolu'ya gidilmiş. Biz de ne yazık ki bugün zehirli atıklar ve kanalizasyon nedeniyle, 10'da dokuzu kirli durumda olan bu göl çevresinde Yarım Burgaz Mağarası'nın yaşam izlerini takip ediyoruz. 400 bin yıl önce bu mağarada yaşayanlar, avlanmak için de hep göl çevresini kullanmış. Araştırmalarda bizi çok heyecanlandıran, 400 bin yıl öncesinde alet olarak kullanılan taşlara ve seramik örneklerine rastladık. Bu çalışmayla bölgenin SİT sorunlarıyla ilgili konular da sonuçlanacak. Tarih öncesi çağlara ait ve belki de dünyada bir başka örneği olmayan bu mağara ve çevresinin korunarak arkeolojik park haline getirilmesi gerekiyor. Bu turizm açısından da çok önemli çünkü bütün dünyanın ilgisini çeker."
Haberin fotoğrafları