kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

ODTÜ takımı robot maçı için Fatih hocadan taktik istiyor

TİMUR SIRT
19.08.2007
ODTÜ RoboTürk takımı Çin'de yapılacak robotlar arası futbol maçına hazırlanıyor. Organizasyonun temel hedefi 2050 yılında Dünya Kupası şampiyonu olan takımı yenmek..
2008 yılında robot futbol şampiyonasına katılmayı hedefleyen RoboTürk öğrenci grubu 5 Robottan oluşacak Türk takımına Fatih Terim'in taktik vermesini istiyor. Tamamen Türk ekip tarafından hazırlanan robotlar FIFA kurallarına göre futbol oynuyor. Organizasyonun temel hedefi 2050 yılında Dünya Kupası şampiyonu olan takımı yenerek, satrançtan sonra belki de ilk kez takım sporunda insanları mağlup etmek. Organizasyona katılmak isteyen ODTÜ RoboTürk takımı şu ana kadar kendi olanaklarıyla robotunu hazırladı. Çin'de yapılacak yarışma için sponsorlardan destek arayan RoboTürk takımı Milli Takım antrenörü Fatih Terim'den taktik ve destek de almayı istiyor. Geçtiğimiz yıl Boğaziçi Üniversitesi'nden katılan grup geliştirdikleri yazılımı kullanarak robot köpek Aibo ile 4 ayak kategorisinde yarışalara katılmıştı.

SPONSOR DESTEĞİ ARIYOR
Robocup'ta yarışacak olan robotlar Elektrik Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) ODTÜ Öğrenci Kolu bünyesinde köklü bir geçmişe sahip olan Robotics and Automation Society (RAS) tarafından yapılacak ve projenin koordinatörlüğünü ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı İsmet Erkmen üstleniyor. Tüm bunların sonunda gelecekte ulaşılması beklenen hedef Türkiye adına insansı robotların yarıştığı Humanoid ligde yarışabilecek robotlar yapabilmek. RoboTürk robot futbol takımı Çin'de gerçekleşecek olan uluslararası yarışmanın dışında yerli organizasyonlara da katılmayı hedefliyor. 2050 yılına kadar tamamıyla FIFA kuralları altında FIFA Dünya Kupası şampiyonunu yenmeyi hedefleyen Robocup organizasyonu her yıl farklı ülkelerde düzenlediği şampiyonalarla bu karşılaşmaya hazırlanıyor. Robocup organizasyonu 1997 yılından beri her yıl farklı bir ülkede gerçekleştiriliyor. Robocup organizasyonu Simülasyon Ligi, Small-Size Ligi, Middle-Size Ligi, 4 Ayaklı Robot Ligi ve Humanoid Lig olmak üzere beş ana kategoride düzenleniyor.