kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Ellerimdeki titremeye engel olamıyorum

Benim bir sorunum vardı, yardımcı olursanız sevinirim. Benim sürekli ellerim titriyor ve engel olamıyorum. Acaba bu titremeler, bendeki ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir mi? Nasıl bir önlem alabilirim? Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. Ensari Yıldırım
Sevgili okurum Ensari Bey; sakın aşağıda yazacaklarımı üzeriniz alınmayın, çünkü mektup ya da elektronik posta ile kimseye doğru teşhis koymak mümkün değildir. Ama sizin söz ettiğiniz şikayetler çok sık karşımıza çıktığı için konuyla ilgili genel bilgi vermekte fayda var. Titreme; istemsiz olarak tekrarlayan ince ritmik sarsılma hareketleridir. Vücudun her yanında görülebilmekle beraber en çok elleri ve başı tutar. Zaman zaman da ayak ve bacaklarda belirti verir. Ailevi olarak da görülebilen sebebi bilinmeyen tip titremeler, en sık karşılaşılan şekillerdir. Bu tür titremeler en çok bir bardak kaldırırken ya da elle bir şeyi işaret ederken belirgin hale gelir. Hareket etmezken ise titreme yoktur. Bu sırada baş ve ses de titreyebilir. Bazı ilaçlar fayda sağlayabilir. Günlük yaşamın çok zor olduğu şiddetli vakalarda beyin cerrahlarının cerrahi yöntemler uygulaması da söz konusu olabilir.

BİRÇOK NEDENİ OLABİLİR
Merkezi sinir sistemini etkileyen ilaçlar ya da hastalıklar da titremelere yol açabilir. Bu hastalıkların başında ileri yaşlarda ortaya çıkan 'Parkinson' hastalığı yer alır. Karaciğer yetmezliği, alkolizm, cıva ve kurşun zehirlenmesi de ciddi titremelere sebep olabilen hastalıklar arasındadır. Yine tiroit hormonunun kanda arttığı hipertiroid hastalığının belirtileri arasında ellerde titreme sayılır. Lityum ve bazı depresyon ilaçları yan etki olarak bu belirtileri verir. Gençlerde görülen titremelerin en sık görülen sebepleri ise stresli ruh hali, kafein ve alkol tüketimidir. Titreme fark edildiğinde doktora gidilmeden önce şikayetlerin ne zaman ve ne şekilde geldiğine dikkat edilmesi, sebebin ortaya çıkarılmasına yardımcı olacaktır. Kendi başınıza evde yapabileceklerinizi ise kısaca şöyle sıralayabiliriz:

KOLA BİLEZİK TAKIN

* Strese sebep olan etmenlerin ortadan kaldırılması bazen titremenin azalmasına yardımcı olur.

* Kola ağır bir saat ya da bilezik takılması veya elde bir cisim taşınması titremeleri azaltabilir ve daha iyi kontrol sağlayabilir.

* Kazalardan kaçınmak için bir şey içerken bardağı ya da fincanı yarım doldurmak veya kamış kullanmak güvenli bir yoldur.

* Yeterli uyku ve istirahat önemlidir, çünkü yorgunluk titremeleri arttırır.

* Kendi başına titremeye yol açabildiği için kahve, çay ya da kolalı içecekler gibi kafeinden zengin gıdalardan uzak durmakta fayda vardır. Kendi halinde düzenli bir ritim içerisinde süren titremeler birden şiddetlenir, ek olarak yanına başka belirtiler eklenir ya da günlük hayatla bağdaşmaz hale gelirse; tekrar hekime başvurmakta tereddüt etmeyin.