kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Gaya Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Murathanoğlu

'Kentsel dönüşüm şehre dönüşü hızlandıracak'

EBRU ERDOĞAN
30.08.2007
Gaya'nın patronu Murathanoğlu, şehir dışında yaşayanların kentsel dönüşüm projesiyle şehir merkezlerine geri döneceğini, şirketlerin orta gelirliler için daha ucuza ev yapacaklarını söyledi..
Gayrimenkul geliştirme, araştırma ve yatırım şirketi Gaya'nın Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Murathanoğlu, kentsel dönüşüm projesinin şehir dışına yerleşenleri orta ve uzun vadede kent merkezlerine döndüreceğini söyledi. Murathanoğlu, "İstanbul'da iki tane aks var. Biri Şile-Çekmeköy otoyolu, diğeri de Bahçeşehir aksı. İstanbul bu zamana kadar güney-kuzey yönünde gelişti ve orası şişti. Önümüzdeki yıllarda Silivri ile Tuzla-Gebze hattında 2'şer milyonluk şehirler oluşacak. Sanayi ve kent oraya doğru kayacak" dedi.

* Yatırımcıların en çok tercih ettiği bölgeler neresi? İstanbul başta olmak üzere Marmara ve Ege en fazla hareketin olduğu bölgeler. Zincir yatırımcılar ülkenin her tarafında olmayı tercih ediyor. Ankara, İzmir ve İstanbul'da ne yapıyorlarsa Urfa, Trabzon, Malatya'da da yapmak istiyorlar. Tabii seçilecek bölgelerde en çok dikkat edilen, o bölgelerin alım gücü. İç Anadolu, Doğu Anadolu ya da Karadeniz ile ilgili bir şey söylemem spekülatif olur.

* İstanbul'da yeni yatırımların yoğun olduğu bölgeler neresi? İstanbul'da iki tane aks var. Birisi Şile-Çekmeköy otoyolu, diğeri ise Bahçeşehir aksı. Bunun ötesinde yine Asya yakasında Gebze-Tuzla aksıyla Avrupa yakasında Silivri aksı en çok gelişen bölgeler. İstanbul bu zamana kadar kuzey-güney yönünde gelişti ve şişti. Önümüzdeki yıllarda Silivri'de ve Tuzla-Gebze hattında, sanayinin de bulunacağı ikişer milyonluk şehirler üretme planı var. Yatırımcıya verilecek diğer bir tüyo da şehir merkezleri. İstanbul'da kentsel dönüşümle muazzam bir değer yaratılacak. Niteliksiz yapıları ortadan kaldırıp konsepti, teması olan iş ya da konut alanları yapıldıkça şehrin varlık değerleri yükselecek. Bu arada yeni talepler de üretilecek. Şehir merkezi dışında oturanlar kente geri dönecek.

* Türkiye'de emlak fiyatları Avrupa'yı ne zaman yakalayacak? Bugün Türkiye'de orta ve üst gelirlilere satılan konutların metrekaresi, bin 500 ile 2 bin dolar arasında değişiyor. Avrupa'daki metropollerden o kadar uzağız ki rakamlar beşte bir oranlarda. Sunduğumuz ticari alanlar ve fiyatlar itibarıyla çok gerilerdeyiz. Tabii bu arada Boğaz'daki rezidansları kastetmiyorum. Türkiye'nin ve İstanbul'un rakamlarda daha gidecek çok yolu var.