kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kayıp Rus milyarder Türkiye'de mi?

Yeni Haber
Vergi kaçırdığı gerekçesiyle hakkında tutuklama kararı verilen Rus petrol şirketi Rusneft'in eski başkanı milyarder Mihail Gutseriyev'in en son Türkiye'de görüldüğü öne sürüldü.

Gutseriyev'in Moskova'da görülen davasının bugünkü duruşmasında savcılar, hakkında gıyabi tutuklama kararı bulunan Gutseriyev'in savcılık kayıtlarına göre en son Türkiye'de olduğunu bildirdiler.

Savcı Viktor Gyodzyev, Gutseriyev'in ülkeyi terk ettiğine dair bir delilin olmadığı yönündeki savunma avukatlarının ifadelerinin aksine, utseriyev'in Rusya'dan önce Belarus'a, oradan da Türkiye'nin üneyindeki sahil kenti Antalya'ya uçtuğunu belirterek, ''Ülkeyi terk eden kişinin o olduğuna dair hiçbir kuşku yok. Gutseriyev başka biriyle karıştırabileceğiniz bir kişi değil'' dedi.

Gutseriyev'in hala Türkiye'de olup olmadığı konusu açıklık kazanmazken, Rus basınının bir bölümü Gutseriyev'in Londra'da, bir bölümü de Azerbaycan'da olduğunu savunuyor.

Mahkemenin bugünkü duruşmasında, Gutseriyev'in avukatlarının tutuklama emrinin kaldırılması yönündeki talebi reddedildi.

Gutseriyev'in avukatı Alla Yaminskaya, müvekkilinin Rusya'yı terk ettiğine dair bir delinin olmadığını ve gümrük polisinin yanılmış olabileceğini belirterek, Gutseriyev'in şu anda tedavi gördüğünü söyledi. Yaminskaya, nerede tedavi gördüğü konusunda ise bilgi vermedi.

Rus milyarder Gutseriyev ortadan kaybolmadan önce başında bulunduğu Rusneft'i Kremlin'e yakınlığıyla tanınan Rus oligark Oleg Deripaska'ya 6 milyar dolara satma konusunda anlaşmıştı.

Gutseriyev'in 21 yaşındaki oğlu geçen ay hayatını kaybetmiş, ailesi oğullarının trafik kazasında öldüğünü açıklamıştı. Rus basını, Gutseriyev'in oğlunun ölümünün gizemli olduğunu belirterek, polis ve ambulans kayıtlarında böyle bir kazanın olmadığını belirtmişlerdi.Rus oligark Deripaska, Rusya Anti-Tröst yetkililerine bu hafta içinde başvurarak satışı onaylamasını istemişti.

Bununla birlikte, geçmiş döneme yönelik vergi borcu çıkarılan şirketin mal varlıklarının bir kısmı mahkeme kararıyla dondurulurken, şirket avukatlarının dondurmanın iptali için açtığı dava reddedilmişti.

Gutseriyev, geçen yaptığı açıklamada, Kremlin'in şirketi satması için kendisine baskı uyguladığını söylemiş, kısa bir süre sonra bu açıklamasından geri adım atarak şirketin başkanlığından istifa ettiğini ve şirketi Deripaska'ya sattığını belirtmişti.

AA