kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

ABD Dışişleri Bakanı Türkiye'yi eleştirdi

Yeni Haber
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Nicholas Burns, Türkiye'nin İran'la imzaladığı doğalgaz anlaşmasını, örtülü bir dille eleştirdi...
BBC'nin haberine göre, Radio Free Europe ve Radio Liberty'nin sorularını yanıtlayan Burns, Türkiye'nin kısa süre önce İran ile imzaladığı doğalgaz anlaşmasıyla ilgili tutumunu ortaya koydu.

Ortadoğu'daki yaklaşımlarını bütün dostlarına açıkça ifade ettiklerini belirten Burns, "Amerikan hükümetinin politikası, ülkelerin, kendi şirketlerini, İran'da petrol ve doğalgaz yatırımlarına katılma yönünde desteklememesidir. Aksi yöndeki yaklaşımlar, İran hükümetine karışık mesajlar vermektedir" dedi. Avrupa ve Ortadoğu'da, doğalgaz konusunda işbirliği yapılabilecek başka ülkeler olduğunu vurgulayan Burns, Türkmenistan ile Kazakistan'ı bunların arasında saydı ve ''İran, dünyada doğalgaz üreten tek ülke değil" yorumunu yaptı.

Burns, Amerikan kongresinin bu konuyu yoğun biçimde ele aldığının altını çizdi. 1999 yılından beri İran'a yaptırım uyguladıklarını hatırlatan Burns, İran'ın petrol ve doğalgaz sektörüne 20 milyon dolardan fazla yatırım yapan herhangi bir şirkete Amerikan yaptırımı uygulanacağına işaret etti.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı şu anda Senato ve Temsilciler Meclisi'nde, İran'a yaptırımların güçlendirilmesi yönünde bir girişim bulunduğunu da anlattı.

"BİZ BEDELİNİ ÖDEDİK"

Amerikan şirketlerinin de İran'a yaptırımlar yüzünden para kaybettiğini söyleyen Nicholas Burns, ''Biz, ABD olarak bedelini ödedik. Diplomasinin başarılı olmasını isteyen müttefiklerimiz de bunun bedelini ödeyecekler. Karışık mesajlar gönderirsek diplomaside başarılı olamayız" diye konuştu.

Avusturya'nın, İran ile iş yapan bir Avusturya enerji şirketini desteklediği örneğini veren Burns, bunun yanlış bir politika olduğunu ve bu yönde Avusturya hükümetini uyardıklarını aktardı.

Amerikalı yetkili, Ortadoğu'daki ''en radikal ve tehlikeli'' hükümet olduğunu ileri sürdüğü İran'ın nükleer güç sahibi olmak istemesinin, Avrupa'da dengeleri değiştireceğini, ABD'nin bütün Arap müttefiklerini ile İsrail'i etkileyeceğini ve ABD'nin böyle bir duruma seyirci kalmak istemediğini sözlerine ekledi.