kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN

İhracat rekorunu TİM değil, kuraklık kırdı!

TİM Başkanı Oğuz Satıcı, ağustos ayı ihracat rakamlarını açıkladı . Ocak-Ağustos dönemi ihracat 66.8 milyar dolar. Son 12 aylık ihracatın ise 98.9 milyar dolar olduğu görülüyor. Hayırlı olsun. 100 milyar dolarlık yıllık hedefe yaklaşılıyor. Bu Türkiye açısından gerçekten sevindirici. Ancak bunun altını hemen çizmemiz gerek. Türkiye'nin potansiyeli gerçekten yıllık ihracat olarak 100 milyar doların çok çok üzerinde ve özellikle Başbakan Erdoğan'ın oluşturmuş olduğu güven ortamı Türkiye'ye yönelik güvenin ve itibarın artmış olması bu ihracat artışında önemli olan bir faktör. Tabii ki iç piyasada tüketim seviyesinin azalması üreticinin ayakta kalabilmek ve varlığını devam ettirebilmek için ne pahasına olur ise olsun can siperane gayreti de unutulmamalı.
Benim anlamaya gayret ettiğim ise sahnede gerçek ihracatçının hiç olmaması. Çünkü gerçekten onların açıklamayı yapanlar gibi tribünlere oynamaya ne vakitleri ne lüksleri var.

Tarım ürünlerine dikkat!
Varlıklarını devam ettirebilmenin azim ve gayreti içerisindeler. Ben kendisini sorumlu hisseden Zat-ı Muhteremlerin açıklama için bazen yan yana, bazen birbiri ile rekabet halindeki bildik kişilerin bu başarı için ne gayret gösterdiklerini, hangi projeyi sonuçlandırdıklarını ve nasıl bir sahiplenme hissi içerisinde olduklarını merak ediyorum. Anlatsalar bizim içimize de biraz su serpilse.
Bu arada sektörlere baktığımızda tarım ürünleri ihracatında ciddi bir farklılığın ve gelişmenin olduğunu gözardı etmememiz gerekiyor . İhracat artışında fındık ve mamulleri yüzde 61, yaş meyve sebze yüzde 57, yüzde 47 ile ise kuru meyveler dikkati çekiyor. Beyler hiç heveslenmesinler burada kendilerine ait hiçbir başarı yok.
Birçok alanda olduğu gibi kuraklık gelecek sezondaki rekolte miktarını tehdit edince birim fiyatlar arttı. Bu da ihracatta miktara değil, elde edilen döviz miktarına yansıdı . Ümidimiz aynı gelişmenin önümüzdeki süreçte ihracat miktarına da aynı şekilde yansıması ve üreticinin, ihracatçının yüzünün gülmesi.

Kafalara takılan soru işaretleri
Miktar olarak ihracatın en fazla arttığı kalem, sanayi sektörü. Tabii sanayi ürünleri ve özellikle otomotiv ve yan sanayi oluşturuyor. Otomotivdeki ilk sekiz aylık ihracat artışı yüzde 33. Ulaşılan seviye ise 12.6 milyar dolar. Mutlaka ki ulaşılan bu seviye sevindirici, ancak hâlâ bu konudaki birçok soru cevap bekliyor. İhracattaki başarıyı sahiplenen SatıcıTüzmen ikilisi tarafından hiçbir surette kafalara takılan bu sorular nedense cevaplandırılamamaktadır. Halen kamuoyu otomotiv ihracatımızdaki net resmimizin ne olduğunu merak ediyor. Bulundukları tribünden fırsat bulur cevap verebilseler, köşemde merak eden kesimi bilgilendireceğim. Okuyucularım, Ankara INTES toplantısı ve TİM üyesi Sayın Kamiloğlu'nın genel kuruldaki söylediklerini hâlâ unutmadılar.

Çin gezisine dönüp bakın
Bütün kamuoyu ve hükümet programını değerlendirenler ile, TBMM'de konunun altı çizilerek gündeme getirilmesine rağmen ithalat ve yapısı ile ilgili bilgiler devlet sırı. Bakan Tüzmen ise Çin'in ucube bir köşesinde bir fuarda hazırlanan Türk köşesine katılmaya gidiyor. Malum ekip malum yaklaşımla. Ben kamuoyundan utandığım için detayına girmiyorum. Ama devlet ve yönetim anlayışının bu kadar hafife alınmaması gerektiğini söyleyebilirim. Bakan Tüzmen dönüşünde, gezisinin maliyeye ilave yük olmanın ve bu kritik dönemde Türkiye'deki ağır sorumluluktan kaçmanın ötesinde ihracata ne katkı sağladığını, neler yaptığını anlatacaktır. Ümit ederim ki, ballı Mısır gezisi nde Bakan olarak televizyon ekranlarına '1.200 görüşme ve anlaşma oldu' şeklindeki açıklamalarına rağmen tek bir anlaşma yürürlüğe girmemesi gibi bir gezi olmaz. Merakla bekleyip, geziden notları okurlarıma aktarmaya devam edeceğim.