kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Anne ve babaların eğitim alması şart

Pervin Kaplan
Uzmanlar çocuklara destek için önce anne ve babanın eğitilmesi gerektiğini söylüyor. Çocuğunun hangi yaşta hangi özelliklerini gösterdiğini bilen anne ve babalar çocuğun gelişiminde destekleyici rol oynuyor..
Uzmanlara göre anne ve baba, çocuğun gelişiminde anahtar rol oynuyor. Bu yüzden anne ve babanın eğitilmesi büyük önem taşıyor. AÇEV'in ücretsiz Anne Çocuk Eğitim ve Baba Destek Programları aileleri çocuklarının gelişimi ve nasıl davranmaları gerektiği konusunda eğitiyor. "Anne Çocuk Eğitim Programı" nı AÇEV 5- 6 yaş arası okul öncesi eğitim sorununa çözüm olarak geliştirdi. Doğrudan annelere ulaşılarak bilinçlendirmeye yönelik eğitimler verilen programda amaç çocuğun eğitim ihtiyacını ev ortamında karşılamak. Anne Destek Programları Sorumlusu Canan Erman, 1993'ten bu yana yürütülen bu programın 76 ile yayıldığını ve MEB ile ortaklaşa yürütüldüğünü söylüyor. Yaklaşık 220 bin anne çocuk ikilisinin programdan geçtiğini anlatan Erman, "Hedefimiz kırsal kesimde ve çocuklarını ana sınıfına gönderemeyen aileler. Amaç ise sadece bilgi aktarmak değil, tavır değişikliği de yaratmak. Ceza ve şiddet yerine çocuğun gelişim özelliklerini bilmelerini sağlamak, nasıl iletişim kuracaklarını, dinlemenin, onlarla vakit geçirmenin ve kendini ifade etme fırsatı tanımanın çocuklar üzerindeki olumlu etkilerini anlatmak. 25 haftalık bir program, haftada bir gün geliyorlar. Kursta daha değişiklikler başlıyor. Birlikte daha çok vakit geçirmeye başlıyorlar ve çocuklarını dinliyorlar" diye konuşuyor.

BABA DESTEK PROGRAMI VAR
'Baba Destek Programı' ise 1996'da annelerin talebi üzerine başlamış. 13 haftalık periyotlar halinde uygulanan programın sorumlusu Hasan Deniz, "Tüm dünyadaki araştırmalar çocuğun gelişiminde anne ve babanın büyük rolü olduğunu kanıtladı. Ancak bizim toplumumuzda geleneksel anlayış hâlâ egemen. Oysa babalar çok önemli, çocukların gelişimini desteklemeliler. İşte biz babalara 'Sizler çocuğunuz için çok önemlisiniz, birlikte vakit geçirdiğinizde onun gelişimini olumlu etkilersiniz' mesajını veriyoruz" diyor. Deniz, babaların birbirleri ile deneyim paylaşan destek grubu haline dönüştüklerini söylüyor. 2-10 yaş arasında çocuğu olan babaların 10-15 kişilik gruplar halinde programa katıldığını, alt gelir kesimlerini hedeflemelerine rağmen üst sosyo ekonomik düzeyden babaların da programlara katıldığını anlatan Deniz, 30 ilde MEB ile uygulanan programa 10 binden fazla babanın katıldığını belirtiyor.