kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Emekliye kötü haber

Yeni Haber
Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) üyesi bir işçi emeklisi, Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) başvurarak emekli aylığının banka aracılığı ile ödenmesi dolayısıyla promosyon geliri elde edilip edilmediğini sordu.

SGK'nın yanıtında, emekli aylıklarının ödenmesi karşılığında herhangi bir promosyon alınmadığı gibi devredilen SSK'nın her ay PTT ve bankalara aylık tutarının binde 5'i oranında komisyon ödediği bildirildi.

TİED üyesi Seyde Koç, avukatı aracılığı ile SGK'ya başvurarak, emekli aylığının banka aracılığı ile ödenmesi dolayısıyla ''banka promosyonu'' adı altında bir gelir elde edilip edilmediği konusunda bilgi istedi. Koç, ayrıca böyle bir gelir sağlanıyorsa bunun tarafına ödenmesini talep etti.

Koç'un başvurusu, SGK Strateji Geliştirme Başkanlığına devredilen SSK Muhasebe ve Mali İşler Daire Başkanlığı tarafından yanıtlandı.

Başkanlığın yanıtında, ''Kurumumuz ile bankalar ve PTT arasında yapılan emekli maaş ödemeleri protokolünde aylıkların ödenmesi karşılığında herhangi bir promosyon alınmadığı gibi SSK emekli maaşlarının ödenmesi karşılığında kurumumuzca her ay PTT ve bankalara maaş tutarının binde 5'i oranında komisyon ödenmektedir'' denildi.

''HUKUKİ YOLLARA BAŞVURACAĞIZ''


TİED Hukuk Danışmanı Cafer Tufan Yazıcıoğlu, konuyla ilgili olarak SGK'nın kendine bağlı çalışan işçi ve memurlar için bankalardan ücret ve maaş ödemeleri karşılığı banka promosyonu aldığını söyledi.

Kurumun diğer taraftan emekli aylıkları için PTT ve bankalara komisyon ödemesinin bir çelişki olduğunu ifade eden Yazıcıoğlu, şunları kaydetti: ''Maaş ödeme sistemi çalışan için de emekli için de aynıdır. Bu nedenle emekliler aleyhine bir haksızlık vardır. İşçi emeklilerinin de promosyon hakkı bulunmaktadır. Konuyu gündeme getiren işçi emeklisi üyemiz adına hukuki yollara başvuracağız.

Yaklaşık 8 milyon emekli için ödenen komisyon aylık olarak yaklaşık 20 milyon YTL'yi buluyor. Öte yandan ise bankalar memurlar ve kamu işçileri için promosyon ödüyor.''

Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş da SGK'nın kendi çalışanlarına maaş ödemelerinden kaynaklanan promosyonları bu yıl içinde ödediğini söyledi.

BAŞBAKANLIK GENELGESİ

Kamu çalışanlarının maaş ve ücretlerinin ödendiği bankalar tarafından sunulan promosyonların kullanımını standarda bağlamak amacıyla 20 Temmuzda Başbakanlık genelgesi yayımlanmıştı.

Buna göre, promosyonların tümünün personele dağıtılması ''genel ilke'' olarak benimsenirken, 3'te 1'ini geçmeyen bölümünün, birim personelinin ihtiyaçları için kullanılmak üzere ayrılabileceği belirtilmişti.

AA