kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Darıca'da iki gemi çarpıştı: 1 kişi kayıp

Yeni Haber
Gebze Darıca açıklarında çarpışan iki kuru yük gemisinden biri battı. Batan geminin 15 mürettebatı kurtarılırken, 1 kişinin kayıp olduğu bildirildi.

Kocaeli'nin Gebze ilçesine bağlı Darıca beldesi açıklarındaki deniz kazasının, ''Turgut Kocabaş'' adlı kuru yük gemisinin kılavuz kaptan almak için yavaşladığı sırada meydana geldiği öğrenildi.

''Turgut Kocabaş'' adlı kuru yük gemisinin, 4 Eylül akşamı İstanbul Boğazı'ndan Diliskelesi Limanı'na doğru hareket ettiği, kazadan bir saat
önce Darıca Pilot İstasyonu ile kılavuz kaptan almak için irtibat kurduğu belirtildi. Kılavuz kaptanı almak için yavaşlayan Turgut Kocabaş ile bu sırada İzmit Körfezi'nden çıkmak isteyen ''Zinnet Mete'' adlı kuru yük gemisinin Yelkenkaya mevkisinde çarpıştığı öğrenildi.Zinnet Mete, baş tarafından hafif hasar görürken, sancak bordo 2 numaralı ambar kısmından ağır hasar gören Turgut Kocabaş battı.

FİLİKALAR ALABORA OLDU

Ersagun Denizcilik ve Ticaret Limited Şirketi adına kayıtlı ''Turgut Kocabaş'' adlı kuru yük gemisinin kaptanı Eyüp Kıyakoğlu, telsizle, bir
gemiyle çarpıştıklarını ve batmakta olduklarını anons ederek yardım istediğini belirtti.

Mürettebata filikalara binmelerini söylediğini ifade eden Kıyakoğlu, şunları kaydetti:

''Bu arada mürettebat geminin sağ ve sol taraflarındaki filikalara biniyordu. Ben de tekrar telsizle anons etmek için geri döndüm. Kaptan köşkünü su basmaya başlamıştı. Suyun köşke kadar ulaştığını görünce batmamak için özel elbiseleri almaya çalıştım. Bu sırada su beni sürüklemeye başladı, ancak elbiseleri aldım. Arkadaşlar beni filikaya çağırdılar, suyun etkisiyle gidemedim. Su beni tellere savurdu ve sıkıştırdı, boynumun arkasından yaralandım. Personelin bindiği iki filika da alabora oldu. Üzerimizdeki elbiseler sayesinde deniz yüzeyinde kaldık. Bu arada gemimiz tamamen battı. Kılavuz kaptanın bulunduğu bot, bizi kurtararak karaya çıkardı.''

ÇARKÇIBAŞI DIŞINDA KAYIP YOK

Kıyakoğlu, gemide kendisiyle birlikte 16 mürettebat bulunduğunu, çarkçıbaşı Selahattin Şengül dışında kayıpları olmadığını belirtti. Kıyakoğlu, ''Şengül'ü batma anında karanlık nedeniyle göremediğini, ancak filika yönünden sesini duyduğunu söyledi. Şengül'ü olay yerine gelen ekibip bir süre aradıklarını dile getiren Kıyakoğlu, daha sonra hastaneye götürüldüklerini kaydetti.

Kaybolan çarkçıbaşı Selahattin Şengül'ün dayısı İsmail Şanlan ile kuzeni Davut Konar, kazanın meydana geldiği kıyıya gelerek yetkililerden bilgi aldılar.

Şanlan, haberi televizyondan duyduklarını, geminin adının geçmesi üzerine yeğininin hayatından endişe ettiklerini, bilgi almak
için olay yerine geldiklerini kaydetti.Bu arada, 15 yıldır gemilerde çalıştığı öğrenilen Şengül'ü arama çalışmalarına devam ediliyor.

Öte yandan, olay yerinden görüntü almak isteyen DHA ekibi ile bir firmanın güvenlik görevlileri arasında tartışma çıktı. Tartışmanın kavgaya dönüşmesi üzerine DHA muhabiri Orhan Uzun ile bir güvenlik elemanı yaralandı, kamera hasar gördü. DHA ekibi Darıca Polis Merkezi'ne giderek şikayetçi oldu.

YAKIT SIZINTISI NEDENİYLE YETKİLİLER HAREKETE GEÇTİ


Bu arada Kocaeli'nin Gebze ilçesine bağlı Darıca beldesi açıklarında dün akşam başka bir gemiyle çarpıştıktan sonra batan kuru yük gemisinden sızan yakıtın toplanması ve yayılmasını önlemek amacıyla Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri emici ped ile bariyer talebinde bulundu.

Demir yüklü ''Zinnet Mete'' adlı kuru yük gemisi ile Yelkenkaya mevkisinde kıyıdan yaklaşık 1 denizmili açıkta çarpıştıktan sonra batan ''Turgut Kocabaş'' adlı kuru yük gemisinden sızan yakıtın deniz kirliliğine yol açmaması için ''Acil Eylem Planı'' uygulanmaya başlandı. Kocaeli Çevre ve Orman Müdürlüğü ekipleri, plana dahil olan firmalardan, batan gemiden sızan yakıtın toplanması ve yayılmasını önlemek amacıyla emici ped ile bariyer talebinde bulundu.

Gemide yaklaşık 40 ton yakıt bulunduğu, kirliliğin önlenmesi amacıyla Petrol Ofisi'nin emici ped, TÜPRAŞ'ın da bariyer göndereceği bildirildi. Bu arada, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'na bağlı dalgıçlar, batan geminin kaybolan çarkçıbaşı Selahattin Şengül'ü arama çalışmalarına başladı.

(AJANSLAR)