kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NAZLI ILICAK

Mutabakat şart

Yeni anayasada en merak ettiğim husus, 24. maddenin akıbetiydi. Bu madde, Türk Ceza Kanunu'ndan çıkarılan 163'ün aynısı ve laikliği tarif ederken, düşünce hürriyetine sınır getiriyor.
Son fıkrada, özetle, "kimse, devletin temel düzenini din kurallarına dayandırma veya çıkar yahut nüfuz sağlama amacıyla, din duygularını, dince kutsal sayılan şeyleri istismar edemez" deniliyor. Bu madde, sadece eylemi cezalandıracak biçimde yeni bir şekil alıyor.
- Parti kapatma, zorlaştırılıyor. Kapatmaya sebep olan milletvekillerine siyasi yasak gelmeyecek. Kapatma öncesinde uyarı mekanizması işleyecek.
- "Eğitimin hiçbir şekilde engellenemeyeceği" hususu benimsendi. Genel Kurul'da söz konusu madde müzakere edilirken, acaba hangi parti, üniversitelerde başörtüsü yasağını da kaldıracak bu düzenlemeye karşı çıkabilir?
- Çok tartışılan dokunulmazlık konusu, memurların da koruma zırhı kaldırılmak suretiyle, halledilecek. Milletvekili seçilmeyi engelleyen haller ortaya çıktığında (rüşvet, irtikap, zimmet, hırsızlık, hileli iflâs vs...) savcılık re'sen soruşturma açabilecek. Bu noktada, iki şeye dikkat etmek gerekiyor: Konuştuğumuz milletvekillerinin pek çoğu, "Geçtiğimiz dönemlerde de dokunulmazlık kaldırılmak istendi ama, gizli oy yüzünden madde parlamentodan geçmedi" dediler. Partiler, üyelerini oylama sırasında bir şekilde denetleyebilmeli. İkincisi, toplam bir yıldan daha fazla ağır hapis cezası ile yargılanacak olanların dokunulmazlığı katiyen kaldırılmamalı. Zira, Türk Ceza Kanunu'nda, bölücülük, Türklüğe hakaret vs. gibi yüksek cezalar öngören "düşünce suçları" var. 301. madde tartışmalarını unutmayalım.
Konuştuğum bazı milletvekilleri, "MHP ile uzlaşmazsak, tek başına anayasa değişikliğini Meclis'ten geçiremeyiz; paket, orasından burasından delinir" dedi.
CHP'liler "Uyum Komisyonu" kurulmadığından şikâyetçi. Oysa Dengir Fırat'a göre, böyle bir komisyonun kurulması anayasa paketini engeller. Fırat, "İsterlerse onlar da anayasa tekliflerini hazırlasınlar Anayasa Komisyonu'nda birleştirilir" diye akıl verdi.
Fire ihtimali var. 330'un altına düşülmemesi için, mutabakat aranmalı.