kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Talat, Papadopulos ile görüştü

Yeni Haber
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos ile yarın yapacağı görüşme öncesinde, BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs'taki BM Barış Gücü Misyon Şefi Michael Möller ile zirvenin teknik detaylarını görüştü. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, düzenlediği haftalık basın brifinginde, bir soru üzerine, Möller'in bu sabah Cumhurbaşkanı Talat'a kısa bir ziyarette bulunduğunu açıkladı.

Erçakıca, ziyarette, yarın Möller'in evinde saat 16.00'da yapılacak Talat-Papadopulos görüşmesinin teknik detaylarının ele alındığını ve önceden yapılan çalışmanın teyit edildiğini kaydetti.

''AMAÇ ÇÖZÜM MÜZAKERELERİNİ BAŞLATMAK''

Erçakıca, yarınki görüşmenin esnek, açık bir gündemle gerçekleştirileceğini, Türk tarafının görüşmeye, kapsamlı müzakereleri başlatabilmek amacıyla gideceğini söyledi. Bu amacın 8 Temmuz'da liderler tarafından imzalanan anlaşmanın da
başlıca hedefi olduğunu kaydeden Erçakıca, anlaşmanın ilkelerinden birinde, ''kapsamlı bir çözümün hem arzu edilir, hem de mümkün olduğuna ve daha fazla gecikmemesi gerektiğine'' vurgu yapıldığını anımsattı. Erçakıca, Kıbrıs Türk tarafının bu ilkeye bağlılığını sürdürdüğünü anlattı.

İlkeler Dizisinde çözümün çerçevesinin, ''iki toplumlu, iki bölgeli ve siyasi eşitliğe dayalı bir federasyon'' olarak belirlendiğini anımsatan Erçakıca, ''Yarınki görüşmeye bu çerçevede, ivedi çözüm arayışımızı devam ettirmek; Kıbrıslı Türkler ile Rumların çıkarlarına hizmet edecek bir çözüm bulmanın yolunu açabilmek için gidiyoruz'' dedi. Erçakıca, Rum Ulusal Konseyinin dünkü toplantısından çıkan sonuçla ilgili bir soruya karşılık ise konuyla ilgili henüz ayrıntılı bilgiye sahip olmadığını, ancak Rum tarafında federal çözüm konusundaki tartışmaları yakından izlediklerini belirtti. Erçakıca, ''federal bir Kıbrıs Cumhuriyeti oluşturma arayışının anlamlı bir arayış olduğunu'' kaydetti.

''Federal bir devlet başka federal devletlerde nasıl çalışıyorsa, bizde de öyle çalışacak'' diyen Erçakıca, bunun mümkün olan ve tarafların çıkarlarına hizmet edebilecek en iyi çözüm şekli olacağını söyledi.