kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

Piyasaların Bernanke'yle oyunu

Büyük resim için tıklayın
Piyasalarda yaşanan küresel dagalanma Türkiye'yi de etkiliyor. 24 Temmuz'da uç veren dalgalanmada 16 Ağustos'ta dibe vuruldu. Bu tarihe kadar merkez bankaları piyasalara likidite vererek müdahale ettiler ve dalgayı yumuşattılar. Dip noktada ikinci müdahale ABD Merkez Bankası Fed'in iskonto faizini yarım puan düşürmesi, mortgage kağıtlarını teminata kabul etmesi ve borç verme süresini bir aya çıkarmasıyla geldi. Bu müdahale işe yaradı ve 18 Eylül'de Fed'in ana faizinde indirim beklentisiyle toparlanma başladı. Sonuçların Türkiye'ye yansıması yukarıda yer alıyor. En büyük oynaklık borsada. 24 Temmuz16 Ağustos arasında yüzde 23'lük değer kaybını 1631 Ağustos arasında yüzde 16'lık artış izlemiş.
Dalgalanmaya üçüncü önlem yine ABD'den geldi. ABD Başkanı Bush soruna yol açan mortgage kredilerinin geri ödemelerinin kolaylaştırılacağını açıkladı. Bu açıklamanın somut önlemlerle desteklenmesi gerekiyor ama 2008'de yapılacak ABD Başkanlık Seçimi'nde yara almamaya yönelik bu çaba ile piyasalar biraz daha sakinleşti.
Aynı gün Fed Başkanı Bernanke'nin açıklamalarından ise piyasalar iyi giderse 18 Eylül'de faiz indirimine gitmektense "faiz indirimine gidebileceğinin sinyalini vermekle yetineceği" sonucunu çıkarmak mümkün. Tabii o zamana kadar piyasalar da Bernanke'nin üzerine oynayabilir.