kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Üniversitelere kayıtlar başladı

Yeni Haber
Üniversitelere kayıtlar başladı. Tüm üniversitelere kayıtlar, 10 Eylül 2007'de sona erecek.

2007-2008 ders yılında, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri için gerekli belgeleri tamamlayarak kayıt süresi içinde ilgili üniversitelere başvurmaları gerekiyor.

Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedecekler.

Üniversitelere kayıt için adaylardan şu belgeler istenecek:

-Adayın mezun olduğu okuldan aldığı diplomanın aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi (Başarı belgesi mezuniyet belgesi yerine kullanılamayacak)

-Aday 0.8 katsayısından veya ek puandan yararlanarak ya da sınavsız geçişle yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmi belge

-Nüfus cüzdanının onaylı örneği

-İkametgahı ile ilgili beyan

-1985 ve daha önceki yıllarda doğmuş erkek adaylar için askerlik şubelerinden alınacak Askerlik Durum Belgesi (1986, 1987, 1988 ve daha sonraki yıllarda doğmuş erkek adaylardan bu belge istenmeyecek)

-12 adet 4.5cmx6cm boyutunda fotoğraf (Fotoğraflar son altı ay içinde, önden, başı açık, adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş olacak)

-Katkı payının ödenmesi ile ilgili belge

-Kayıttan önce belirlenip, üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgeler.

Adayların askerlikle ilgili sorunları için askerlik şubelerine, kredi konusunda ayrıntılı bilgi için de üniversite rektörlüklerine veya Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'na (YURTKUR) başvurmaları gerekiyor.

UYARILAR

2007-Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nun kayıt işlemleriyle ilgili bölümünde, yükseköğretim öğrencilerinin, kılık-kıyafet ile ilgili olarak yüksek yargı organları tarafından verilmiş kararlarla oluşmuş hukuki mevzuata uymaları gerektiği hatırlatıldı.

Adayların kayıt için bizzat başvurmaları gerekiyor. Postayla kayıt yapılmayacak. Kayıt için istenen belgelerin onaysız sureti veya fotokopisi kabul edilmeyecek. Belgeler eksikse kayıt yapılmayacak.Belirtilen tarihlerde kayıt yaptırmayan aday herhangi bir hak iddia edemeyecek.

Üniversiteler, kayıt yaptıracak adaylardan sağlık kurulu raporu isteyebilecek.

ÖSS sonucunda yapılan merkezi yerleştirmeyle bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan adayın kaydını yaptırabilmesi için ilgili yükseköğretim kurumunun aradığı bütün koşulları taşıması gerekiyor. ÖSYS sonuç belgesinde bir programı kazandığının yazılmış olması, adaya, ilgili programın öngördüğü diğer koşulları taşımadan kayıt hakkı vermeyecek.

Kılavuzdaki Tablo-6'ya göre 0.8 katsayısı, ek puan veya sınavsız geçişle bir yükseköğretim programına yerleştirilen aday, kayıt sırasında okul türünü veya alanını belgelendiremezse, yerleştirildiği programa kayıt hakkını kaybedecek.

SONUÇ BELGESİZ KAYIT

ÖSYM'nin bu yıl aldığı karar doğrultusunda adaylara ''yerleştirme sonuç belgesi'' gönderilmedi. Bu nedenle 2007 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nun kayıt işlemleriyle ilgili bölümünde, önceki yıllarda kayıt için gerekli belgelerden biri olarak sayılan ''ÖSYS sonuç belgesi'' bu yıl yer almıyor.

ÖSYM yetkilileri, yerleştirme bilgilerinin doğrudan üniversitelere gönderildiği belirterek, kayıt yaptıracak adayların diğer belgeleri eksiksiz teslim etmesinin yeterli olduğunu söylediler. Buna rağmen, adaylardan bazı üniversitelerin internet sitelerinde, kayıt için ''2007 ÖSYS Sonuç Belgesi''nin bilgisayar çıktısının getirilmesi isteniyor.

YURT KAYITLARI DA BAŞLADI

Bir yüksek öğretim programına girmeye hak kazanan hazırlık ve 1. sınıf öğrencileri ile ara sınıf öğrencilerinden yurtlara asıl listeden girmeye hak kazanan öğrencilerin kayıtları da bugün başladı. Yurtlara kayıtlar 14 Eylül'e kadar yapılabilecek.

YURTKUR Genel Müdürlüğü bu yıl bulundukları şehirden ayrılarak farklı şehirlere öğrenim görmeye giden öğrencilere kolaylık sağlamak amacıyla ''Danışma Masaları'' oluşturdu.

Kurum çalışanlarından seçilen rehberler, bugünden itibaren 14 Eylül'e kadar otobüs terminallerinde öğrencileri bekleyecek.

Gençlere geldikleri şehir, barınacakları yurt, burs-kredi ve ulaşım hakkında hizmet verecek danışma masaları, Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Antalya, Konya, Bursa, Eskişehir, Trabzon, Erzurum, Bolu, Diyarbakır, Edirne, Denizli, Gaziantep, Kayseri, Van, Samsun, Malatya, Zonguldak ve Kocaeli illerindeki şehirlerarası otobüs terminallerinde kuruldu.

AA