kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye'de son 10 ayda yağışlar yüzde 17 azaldı

Yeni Haber
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son 10 aya ilişkin verilerine göre, Türkiye'de yağış miktarı yüzde 16,8 oranında azaldı.

Yağış miktarındaki azalma İstanbul ve İzmir'e yüzde 49, Ankara'ya 35 olarak yansıdı. Kurumun tahminlerine göre, Eylül ve Ekim aylarında da nispeten serinleme gerçekleşse de sıcaklık, mevsim normallerinin 1-2 derece üzerinde seyredecek.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 2006 yılı Ekim ayından bu yılın Temmuz ayına kadar yapılan hava olayları değerlendirmesini açıkladı. Kurum tarafından hazırlanan 10 aylık inceleme raporunda, Türkiye'de yağışların yüzde 16,8 oranında azaldığı belirtildi. Yağışlardaki azalma Ege bölgesinde yüzde 44, Marmara bölgesinde yüzde 33, İç Anadolu bölgesinde yüzde 22 olarak görüldü. Büyükşehirler arasında ise İzmir ve İstanbul'da yüzde 49, Ankara'da yüzde 35 oranlarında azalma gerçekleşti.

Eylül-Ekim aylarında ise alçak basınç sistemleri ve cephesel geçişlere bağlı olarak özellikle kuzey ve iç kesimlerde mevsime uygun yağışların görülebileceği, sıcaklık değerlerinin de normallerinin 1-2 derece üzerinde seyredeceği öngörülüyor.

Kurum tarafından yapılan tahminlere göre, İlkbahar yağışlarının yetersizliği ve oldukça sıcak yaz şartları sonucu gerçekleşen kuraklık gözönüne alındığında, Sonbahar'da gerçekleşecek yağışların, kuraklığı önümüzdeki 5 aylık süreçte ortadan kaldırma olasılığı düşük olarak görülüyor. Yağış azlığı olarak tanımlanan kuraklık, yağışların artış göstereceği dönemlere bağlı olarak ortadan kalksa dahi baraj, göl ve nehir havzalarındaki su yetersizliğinin ortadan kalkması için daha uzun süreli yağışlı dönemlere ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Bu çerçevede, Türkiye'nin coğrafi konum itibariyle yarı-kurak bir iklim kuşağında ve düzensiz yağış rejimine sahip olması nedeniyle sürekli kuraklık riskine maruz bir ülke özelliği göz önüne alınarak su tasarrufunun azami ölçüde sürdürülmesi tavsiye ediliyor.

AĞUSTOS'TA KAYSERİ'DE YAĞIŞ MİKTARI ARTTI

Meteoroloji Kayseri Bölge Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, kentte Ağustos ayı sıcaklık ortalaması 24 derece tespit edildi. Buna göre sıcaklık, önceki yıla oranla yüzde 2,3 derece azalırken uzun yıllar ortalamasına göre ise 2,2 artış gösterdi.

Ağustos ayında şehirde metrekareye 45,1 kilogram yağış düştü. Bu rakamlara göre metrekareye düşen yağış miktarı önceki yıllara göre 42,9 kilogram artarken, uzun yıllar ortalamasına göre 39,4 arttı.

CHA