kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Oğlum internetkolik oldu

02.09.2007
Anne-babanın, arkadaşın ve okulun yerini garip yaratıklar aldı. Dersmiş, gelecekmiş, hiçbir şey umurunda değildi; tek derdi oyun oynamaktı! Ailesi 15 yaşındaki bir genci internetkolizmden kurtarmak için zorlu bir mücadele verdi ama tehlike bitmedi. Okullar açılırken aileler için endişe de büyüyor!..
Obir baba. Adının başharfleri O.D. Çocuğunun yaşadıklarını başka babalara örnek olsun diye anlatmak istedi. Yaz tatilinin tümü, internet bağımlısı olan oğlunun peşinde geçmiş. Anadolu Lisesi'nde okuyan 15 yaşındaki oğlunun bütün hayatı son altı ay içinde değişmiş. Okuldan kaçmış. 'Knight Online' adlı oyun nedeniyle onu internet kafelerden toplamışlar. Tüm bunların karşılığı, zayıflarla dolu karne ve bu karne için hiç üzülmeyen bir oğul! Anne ve baba yaz boyunca terapistler, doktorlar ve özel dersler arasında oğulları için koştururken yorgun düşmüş. O.D. şu günlerde korkuyor; oğlunu bu yıl kurtarmış ancak okullar açılınca yine sanal dünyanın onu tutsak etmesinden ürküyor. İşte bir babanın yaşadıkları:

* Oğlunuzun internet bağımlısı olduğunu nasıl anladınız? Oğlum 15 yaşında. Yedi yaşından beri odasında bilgisayarı var. Bilgisayarla oynamayı seviyordu ama geçen yıl internete neredeyse yapıştı. Önceleri ondaki değişimi ergenlik dönemine bağladık. Odasına kapandı, evin içinde varlığı ile yokluğu anlaşılmıyordu. Öyle bir-iki saat değil, yedi-sekiz saati rahatlıkla internet başında geçiyordu. Oyuna oturduğunda ancak susuzluğu dayanılmaz olunca ara veriyordu; o da suyu alıp koşarak masasına geri dönüyordu! Önlem aldık, evdeki interneti kapattırdık. Kurtuluruz zannettik. Ama bir ay sonra okuldan 'oğlunuzun 18 gün okula devamsızlığı var' diye haber geldi.

HİPNOTİZE OLMUŞ GİBİYDİ


* Okuldaki devamsızlığını öğrenince ne yaptınız? Şok oldum. Anadolu lisesinde okuyan son derece başarılı çocuk bir anda değişti. Zayıflarla dolu karneye üzülmedi bile. Ergenlik döneminde olduğu için kulağından tutup alabileceğimiz dönemi de geçmişti. Kontrolü kendi kurması gerekirdi, ama kuramadı. 'Okula gidiyorum' diye çıkıp evin hemen yanındaki internet kafede geçirmiş günlerini. Knight Online' diye bir oyun, oğlumu bağımlısı yapmış.

* İnternet bağımlılığı oğlunuzun davranışlarını, yaşamını nasıl değiştirdi? Hiç dışarı çıkmamaya başladı, bir tane arkadaşı kalmadı. Tek faaliyeti internet, tek gitmek istediği yer internet kafe! Oğlum hipnotize olmuş gibiydi.

* Daha önce hiç böyle bir bağımlılık olabileceğini duymuş muydunuz? İnternet bağımlılığıyla ilgili bir şeyler okuduk ama hayatımıza o kadar girebileceğini düşünmedim. Uzak bir durum gibi geliyordu.

* Nasıl önlem aldınız? Psikiyatriste götürdük. Terapi gördü. Ardından dağılan hayatını birlikte toplamaya çalıştık. Eve internet bağlattık ancak oyun oynayıp oynamadığını denetledik. Yıllık iznimin tümü onun peşinde geçti. Bir yıllık çalışmasını 20 günde tamamlatmaya çalıştık. Derslerini verebilmesi için hoca tutuk, ben hocanın kapısında bekledim; aynen ilkokul öğrencisi gibi hocaya götürüp getirdik. Hep gözetledik onu; bu hem onun hem bizim için çok zordu. Eşimle nöbet tuttuk. Bir saat yok olsa 'yine mi internet başında' diye korktuk ki çoğunlukla öyle bulduk.

OYUN ONLAR İÇİN PRESTİJ

* Şimdi okullar açılıyor, sizce bu dönemde hastalığı tekrarlayabilir mi? Açıkçası net bilmiyorum ama korkuyorum. Tekrarlayabilir. 'Umarım ders almıştır' diye dua ediyorum. Onun geleceğinin bir anda elinden kaydığını görmek öyle kötü bir durum ki... Bu sırada sinirlerime hakim olabilmek için ben de destek tedavi aldım.

* Sizce oğlunuzun etrafında ve arkadaşlarında da böyle bir bağımlılık var mı? Sorun olduğuna inanıyorum. Çünkü bu oyun onlar için bir prestij. Bir grubun yöneticisi olmakla hava atıyorlar ki; bunu sağlamak için zamanlarının çok büyük bir bölümünü internet başında geçirmeleri gerekiyor. Kim daha fazla vakit harcarsa o kadar yükseliyor. Sanal bir hayat kurmuşlar kendilerine.

* Ailelere neler önerirsiniz? Bu hastalıktan çocukları korumanın en iyi yolu spor. Kızım spor yapıyor ve bilgisayara uzak yaşıyor. Ama oğlum çok zor bir sorunun pençesinde ve hala çok endişeliyim.