kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Üniversite öğrencisi 'bekâr evini' tercih ediyor

Yeni Haber
Yaklaşık 83 bin öğrenciye ev sahipliği yapan Konya'da çoğu il dışından gelen üniversite öğrencileri, devlet yurtları ve özel yurtlardan çok, 3-4 kişi bir araya gelip tuttukları evlerde kalmayı tercih ediyor.

Türkiye'nin en kalabalık yükseköğretim kurumlarından biri olan Selçuk Üniversitesi'nin bulunduğu Konya'da, yaklaşık 83 bin 600 öğrenci öğretim görüyor.

Bu yıl 18 bin yeni öğrencinin daha kayıt yaptırıp yerleşmesi beklenen Konya, ''tarım ve KOBİ kenti'' sıfatlarının yanı sıra artık giderek büyük bir üniversite şehri özelliği de kazanmaya başladı.

Yaklaşık 10 yıl öncesine kadar pek çok kişi, ''evime iyi bakılmaz'' gerekçesiyle evini öğrenciye vermek istemezken, bugün pek çok ev sahibi, aileye göre daha yüksek fiyatlardan ev kiralayan öğrencileri özellikle tercih eder duruma geldi.

Yaklaşık 83 bin öğrenciye ev sahipliği yapan Konya'da devlet yurtlarının sayısı oldukça yetersiz. Mevcut 5 devlet yurdunda sadece 6 bin 514 yatak bulunuyor. Yurt kapasitesinin yetersizliğine de bağlı olarak çok sayıda öğrenci, 3-4 arkadaşıyla birlikte ev kiralayıp barınma ihtiyacını bu şekilde giderme yolunu seçiyor.

Konya Emlakçılar Odası Başkanı İsmet Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerin genellikle kiraladıkları evlerde kalmayı tercih ettiğini, piyasada halen öğrencilerin kiralayabileceği ev miktarının, talebe cevap verecek durumda olduğunu belirtti.

EV GENÇLERİ ''ÖZGÜR'' HİSSETTİRİYOR


Öğrencilerin 'bekar evlerini' tercih etmelerinin en önemli nedenin yurtlardaki giriş çıkış saatleri gibi sınırlamaların olmaması olduğunu anlatan Çakır, şunları kaydetti:

''Çünkü öğrenciler, evde arkadaşlarıyla birlikte kalmayı bir anlamda özgürlük, rahat hareket etme olarak görüyor. Üniversitelilerin ev kiralamaya gösterdikleri ilginin en önemli sebebi bu. Öğrenciler özellikle merkeze yakın yerlerde ev tutmak istiyor. Bazı öğrenciler ise üniversite yerleşkesine yakın olmak için Bosna-Hersek Mahallesi'ne ilgi gösteriyor. Ev giderlerinin yükünü burada kalan 3-4 öğrenci paylaştığı için, kirayı ödemek de öğrencilere pek ağır gelmiyor. Ev sahipleri ise öğrencilerden kira tahsilâtında sıkıntı çekmedikleri, bazen de istedikleri fiyata en yakın değerlerden evini kiraya verebildiği için özellikle öğrenciyi tercih ediyor.''

Çakır, ev tutmak isteyen öğrencilerin Konya'da çok fazla zorlanacaklarını tahmin etmediğini belirterek, ''3-4 kişinin kalacağı orta sınıf bir ev bugünlerde yaklaşık 400 YTL'den tutuluyor. Kent merkezine yakınlık, ısınma sistemi, evin bakımı gibi durumlara göre kiralar artıp azalabiliyor'' diye konuştu.