kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MEKSİKA

'Milli gıdaya' zam halkı isyan ettirdi

En çok tüketilen gıdaya zam gelince hükümetler beklemedikleri bir krizle karşılaştı. Meksika ve Fransa'daki zam eyleminden sonra İtalya sancı çekiyor. Halk kendileriyle özdeşleşen makarnanın fiyatı yüzde 30 artınca bir günlük greve gitme kararı aldı!..
PAHALI MISIR SOKAĞA DÖKTÜ
Ekmek fiyatlarının kriz yarattığı bir ülke de Meksika... Mısırdan etanol (yakıt) üretilmesi sonucu mısır ekmeği Tortilla'nın fiyatı yüzde 50 zamlanınca halk sokaklara döküldü. Protestolar karşısında zor durumda kalan Devlet Başkanı Felipe Calderon da "spekülatörleri cezalandırma ve mısır ithalatını artırma sözü verdi. Tortilla üreticileriyle de pazarlık yaparak, yüzde 40'lık zamda anlaştı. Tortilla fiyatı asgari ücrete oranla, 10 kat fazla artış görmüş, bazı eyaletlerde, bir çalışanın gündelik ücretinin üçte birine kadar artmıştı.

İTALYA MAKARNA GREVİNDE
İtalya ise ulusal yemeği spagettinin fiyatının yüzde 30 artması üzerine sokaklara döküldü. Araştırmalara göre makarnayı seksten bile çok sevdikleri kanıtlanan İtalyanlar dişlerini sıkıp bir günlük "makarna yememe" eylemi bile yaptı! Medya ve halkın tepkisi üzerine açıklama yapan Başbakan Romano Prodi ise, "Zamların nedeni üretici firmaların spekülasyonu, hükümet değil" diyerek kendini savundu.

BAGET EKMEĞE ZAM KRİZİ

FRANSA da geleneksel ekmeği bagetin yüzde 5-7 arası zamlanarak 1 Euro'ya dayanması üzerine ayaklandı. Ekmeğe gelen zammın pahalılığın göstergesi olduğunu söyleyen halk ve basın, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'ye yüklendi. Liberation gazetesi, kapağına altın bir baget koydu. Le Monde da 1789 Fransız ihtilalini hatırlatıp, First Lady Cecilia Sarkozy'yi, "Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler" diyen Fransa Kraliçesi Marie-Antoinette'e benzetti. Sarkozy de Maliye Bakanı Christine Lagarde'ı çözüm için görevlendirdi.
Haberin fotoğrafları