kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yeni Anayasa Türk Dil Kurumu'na emanet

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla hazırlanan yeni Anayasa taslağının dilinin sadeleştirilmesi için Türk Dil Kurumu'ndan da görüş alınacak.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AKP milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu, ANKA'ya yaptığı açıklamada Anayasa taslağına ilişkin çalışmaların devam ettiğini ve taslağın Türk Dil Kurumu'na da gönderilerek dili konusunda görüş isteneceğini belirtti.

Kuzu, mevcut Anayasa'nın dilinin ağır olduğunu ve sadeleştirilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Taslağın son şekli hazırlandıktan sonra sivil toplum örgütlerine, siyasi partilere, yüksek yargı organlarına ve Türk Dil Kurumu'na gönderilecek. Türk Dil Kurumu, taslağın dilinin Türkçe'ye uygunluğu konusunda bize görüş verebilir" diye konuştu.

ÖZBUDUN, "TÜRK DİLİNE VAKIF İNSANLARIZ, GEREK YOK"

Anayasa değişiklik taslağını hazırlayan Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Ergun Özbudun ise, Türk diline hakim olduklarını belirterek, "Türk Dil Kurumu'na danışmaya gerek duymadık. TDK'ya imla kuralları yönünden danışılması konusunda yorum yapamam" diye konuştu.

"TASLAKTA CİDDİ DEĞİŞİKLİK YAPILIRSA KENDİ TASLAĞIMIZI AÇIKLARIZ"

Anayasa değişiklik taslağı AKP'de görüşüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Özbudun, "Taslak üzerindeki görüşmelere şu ana kadar davet edilmedim. Üzerinde değişiklik yapılsa da taslağa sahip çıkarız. Ancak, ciddi bir değişiklik olursa kendi taslağımızı kamuoyuna açıklarız" diye konuştu. Özbudun, taslağın ayrıntılarında değişiklik yapılması halinde tepki göstermeyeceklerini belirtti.

"ÜNİVERSİTELERE TÜRBAN SERBESTİSİNİ SAVUNUYORUZ"

Anayasa değişiklik taslağında üniversitelere kılık kıyafet yasağı uygulanmaması gerektiğini savunduklarını kaydeden Özbudun, Anayasa'nın yürürlüğe girmesi halinde yüksek yargı organlarının üniversitelerde türban yasağına ilişkin verdiği kararların geçerliliğini kaybedeceğini de ifade etti.

(ANKA)