kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Bizi Rumların yönetmesini istemiyoruz"

Yeni Haber
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı M. Ali Talat, adada barışın korunabilmesi için karşılıklı siyasi anlaşmaya ihtiyaç olduğunu söyledi. Talat, Bergama'da verdiği konferansta, "Biz Rum ağırlıklı bir yönetim istemiyoruz. Bizi Rumların yönetmesini istemiyoruz, altyapısı olan bir anlaşma olmazsa bir arada olmamız mümkün değil" dedi.

M. Ali Talat, Bergama'yı '1 Eylül Dünya Barış Günü' dolayısıyla ziyaret etti. Bergama Belediyesi Meclis salonunda bir de konferans veren M. Ali Talat, Bergamalıların yoğun ilgisiyle karşılaştı.

Cumhurbaşkanı Talat, 2005'te Birleşmiş Milletler Genel Kurul açılışında konuşan Rum Lideri Papadopulos'un "Kıbrıs'ın yeniden birleştirilmesi gerekir" sözlerini hatırlattı. "Ona göre bu birleşme Onasis şeklinde olmalıymış. Yani az çoğunluğun çok çoğunluğa dâhil olması şeklinde, asimile olmasını istiyor. Bizi sıradan vatandaş yapmaya çalışacaklar." diye konuşan Talat, "Biz bu politik duruşları çözemezsek birbirimizden çok uzaklaşırız, halklar böyle devam ederse bir araya gelemez, oradaki karşılıklı halklar günden güne birbirine güvensizlik aşılarlar. Zaten şu anda Rumlar bize küs." dedi.

Annan Planı'nın Kıbrıs'ın bütün sorununu çözecek bir anlaşma olduğunu hatırlatan Talat, "9 bin sayfalık bir metindi. Türkler kendi kendini bu planla yönetebilecekti. Belki bir çok insan yerinden yurdundan olacaktı, bu bile bize zordu, ama kabul etmiştik. Bu anlaşmadan önce Rum tarafı bütün dünyaya bizi kötü tanıtmıştı, bu konuda çok çabaları vardı, bizi uzlaşmaya yanaşmayan bir halk olarak dünyaya anlatıyorlardı. Ne zaman ki biz Annan Planına referandumla evet dedik işte o zaman Rumlar kaybetmeye başladı." diye konuştu.

Avrupa Konseyi'nde bir üyelerinin olduğunu ve söz sahibi olduğunu vurgulayan Talat, dik duruşlarının Kıbrıs geleceği adına hem ekonomik hem de siyasi anlamda prim yaptıklarını anlattı. Talat, birçok Arap ve Avrupa ülkesiyle anlaşmalar yaptıklarının altını çizdi.

Toplantıya katılanlardan Meftun Serdaroğlu, "Kıbrıs halkı Türk askerine işgalci diyor. Bu doğru mu?" diye sorunca Talat, "Böyle söylemler olmadı, olmaz da. Arşivlerde var diyenler, getirsin görelim. Bazı marjinaller olur, söylerler. Bunu Türk halkına mal etmek olmaz. Kıbrıslı Türkler, kimin kendilerine yardım ettiğini çok iyi biliyor." diye cevap verdi.