kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Geçen yıl sanal dünyada yaşadım

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
İnternet bağımlılığı nedeniyle tedavi gören 15 yaşındaki C.D. ile babasından ayrı konuştuk. Geçen yıl onun için tek önemli olan şey 'Knight Online'da level atlamak olmuş. Şimdi terapi programlarıyla sanal dünyadan gerçek hayata dönmeye çalışıyor. Anlattıkları ders gibi:

* İnternet bağımlısı olduğunu kabul ediyor musun yoksa sence bu durum ailenin gereksiz bir korkusu mu? Olmuş olabilirim, bunu yeni anlıyorum.

* Ne kadar zamanını internet başında geçiriyordun? Son bir yılda bilgisayar başında geçirdiğim zaman giderek arttı. Çünkü ben bilgisayarla eğlenmeye başladım. Düşünün saatlerce aynı şeyi oynasam bile hiç sıkılmıyordum. Beni bıraksalar uyumam, yemem, içmem! Oyundan uzaklaşınca kendimi huzursuz hissediyordum.

* Senin oynadığın Knight Online nasıl bir oyun, neden bu kadar bağlandın? Bu oyun sanal dünyada bir savaş. 'Yüzüklerin Efendisi' filmindeki gibi karakterler var. Çoğu insan değil. Onlardan biri olup oyunda level'lar atlıyorsunuz. Benim içimde kazanma hırsı var. Kaybetmeyi sevmiyorum. Bu oyuna başladığımda, kazanmak için daha çok uğraştım. Ne kadar zaman harcarsanız başarılı olma şansınız o kadar yükseliyor.

* Bu oyunun çok bağımlısı var mı sence? Bu oyun uzun yıllardır oynanıyor, bilgisayar başındaki her on kişiden altısı bilir. Okulda da benim gibi bunu oynayan çok var. Yalnızca beni etkilediğini düşünmüyorum.

* Oyunda başarılı olduğun zaman içindeki duygu, hangi başarıya eşit? OKS sınavını kazandığımı hissediyordum. Her level'da büyük bir mutluluk yaşıyordum.

TERAPİDE AİLEMİ ANLADIM

* Nasıl tedavi gördün, artık hayatını bu sorunun etkilemeyeceğine inanıyor musun? Terapi gördüm. Zaten pişmanlık duygusu ondan sonra oldu. Babamın bana söylediklerini orada da söylediler. Terapide de duyunca; hem onları anladım, hem beni anladıklarını fark ettim. Yoksa ailemin bana koyduğu kuralları gereksiz yasaklar olarak görüyordum.

* Bu konuda benzer sorunu yaşayanlara neler önerirsin? Şu anda öneride bulunabilecek bir dönemde değilim; bir yılımı son anda kurtardım, bir şeyler söylesem de çok inandırıcı olmaz.

* Okullar açıldığında yine bağımlılık oluşur diye korkuyor musun? Yeniden oyun oynama imkanım olsa kendimi tutmaya çalışırım. Ama doğrusunu isterseniz ne kadar tutarım bilmiyorum. Korkuyorum.