kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Zeki Sezer: Gül Türkiye için şans olabilir

Yeni Haber
Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Zeki Sezer, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Cumhuriyet ve laiklik konusunda hassas davranması durumunda Türkiye için bir şans olabileceğini ifade etti.

Zeki Sezer, Cumhurbaşkanı seçimi ve asker siyaset ilişkisini değerlendirdi.
Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesi nedeniyle, "tanımamazlık" anlayışı içinde olmayacaklarının altını çizen Sezer, ancak bazı kaygılarının olduğunun altını çizdi. Sezer, kaygı duydukları konuları yakından izleyeceklerini ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül'ün toplumun kendisinden kaygı duyduğunu bilincinde olduğunu belirten Sezer şöyle devam etti:
"Sayın Gül de konuşmalarında bizim kaygı duyduğumuz konularda toplumun kendisinden kaygı duyduğunu biliyor olmalı ki o konulara değinmek ihtiyacı hissetti. Anayasa'nın ilk dört maddesi dahil olmak üzere tümüne bağlı kalacağına dair ve tarafsız olacağına dair söylemler ortaya koydu. Gül'ün, bu konudaki açıklamaları, kendisine yönelik kaygıların dışa vurumudur. Bundan sonra gerçekten söylediği gibi davranacaksa sorun yok. Gerçekten, ülkenin, toplumun, Cumhuriyetin ve laikliğin hassasiyetlerini konusunda o da hassas olacaksa Gül'ün Cumhurbaşkanı olmasında bir problem yok. Eğer, Gül bu şekilde davranırsa Türkiye için bir şans olur. Biz muhalefetimizi yapıcı ve sağ duyulu yapacağız. Ama ülkenin ve toplumun hassas olduğu konularda da son derece kararlı bir dik duruş ortaya koyacağız. Yakından takip edeceğiz Gül'ün icraatlarını."

"İNSANLAR 40'INDAN SONRA DEĞİŞMİYOR"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, bir çok konuda değiştiğini söylediğini hatırlatan Sezer, ancak Erdoğan'ın değişim sözüne sadık kalmadığını belirtti. Sezer, "Kaygımız sürüyor. Şimdi sayın Gül doğrudan demese bile, hassasiyetlerini ortaya koyarak değiştiğini ifade etmeye çalışıyor. Değiştiyse sorun yok. Benim başka bir kaygım daha var. 40'ından sonra insanlar kolay değişmiyor. Dikkatle izleyeceğiz o yüzden bu süreci" diye konuştu.

"SORUN SİYASETTE ASKERDE DEĞİL"


Siyaset asker ilişkisini değerlendiren Sezer, "Türkiye'de sorun siyasette. Cumhuriyetin ve toplumun hassasiyetleri konusunda siyaset üzerine düşeni yapamayınca, Türkiye'de çağdaşlaşmanın da öncülüğünü yapmış olan ordu, kaygılarını dile getirmek zorunda kalıyor. Ben silahlı kuvvetlerin bunu isteyerek yaptığını düşünmüyorum. Bu sorunları siyasetin aşması lazım" dedi.
Türkiye'nin jeopolitik olarak çok zor bir coğrafyada bulunduğuna işaret eden Sezer, "Onun için güçlü bir silahlı kuvvetlerin olması son derece önemli. Çok şükür o var. Bu anlamda silahlı kuvvetlerin yıpratılmaması son derece önemli, hepimiz bu konuda dikkatli davranmalıyız" diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı ve hükümetin askerle yaşadığı gerginliklerin hatırlatılması üzerine Sezer, gerginliklerin azaltılması için en önemli görevin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Hükümet üyelerine düştüğünü kaydetti. Sezer, "Cumhurbaşkanı seçimi uzlaşı ile gerçekleşebilseydi farklı bir ortam olurdu. Hepimiz de buna katkı verebilirdik. Ama AKP uzlaşma ile değil, dayatma ile Cumhurbaşkanını seçti" dedi.

"BÜYÜKANIT'A ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM"

Zeki Sezer, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Devlet Mezarlığında gerçekleştirilen törende merhum Başbakan Bülent Ecevit'in kabrini ziyaret edip, karanfil bırakması nedeniyle de çok duygulandığını söyledi.
Büyükanıt'a henüz teşekkür edemediğini belirten Sezer, "Kendisine şükranlarımı sunuyorum. Gerçekten bizi çok duygulandıran bir jestti o. Sayın Büyükanıt'ın rahmetli Ecevit'in Türkiye Cumhuriyeti ve laik demokrasinin üzerine ne kadar titrediğini bu konuda neler yaptığını bilen o tavrı son derece de önemliydi. Zaten vefatı nedeniyle son derece ilgi göstermişti. Bu millet ve bu milletin içinden çıkmış silahlı kuvvetler bu ülke için iyi şeyler yapanları unutmaz. Bu aynı zamanda onun göstergesi" diye konuştu.

(ANKA)