kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Mali disiplin, fiyat istikrarı ve dalgalı kurdan taviz yok

2013'te milli geliri 800 milyara kişi başına geliri 10 bin dolara yükseltmeyi hedefleyen hükümetin ihracat hedefi 200 milyar $..
PROGRAMIN SACAYAKLARI
Ekonomik programımızın temel unsurlarından biri mali disiplin. Bütçe hedefleri tutturuldu. Programın diğer unsuru Merkez Bankası'nın bağımsızlık ilkesi kapsamında uyguladığı politikalar. Para politikalarının temel önceliği fiyat istikrarı. Enflasyonla mücadelede büyük başarı elde edildi. Türkiye'ye sermaye girişinin ve çıkışının serbest olması, ekonomik programımızın bir diğer temel unsuru.

SERBEST KURA DEVAM
Kurun piyasa şartlarında oluşması, ekonomimizin iç veya dış şoklardan daha az etkilenmesini sağlamaktadır.

TEK HANELİ TÜFE YETMEZ
'Enflasyon hedeflemesi rejimi' geliştirilecek. Enflasyon, kalıcı kalkınma sürecinin önündeki en önemli engel. Enflasyon Temmuz 2007 sonunda son 38 yılın en düşük oranına indi ve yüzde 6.9 oldu. Ancak tek hane yeterli değil. Fiyat istikrarı kalıcı hale gelmeli. 2013 için hedef 800 milyara yaklaşan bir milli gelire ulaşmak, kişi başına geliri 10 bin dolara çıkarmak.

200 MİLYAR $'LIK İHRACAT
Temmuz itibarıyla 12 aylık ihracat 97 milyar dolara ulaştı. 2013'te ihracat 200 milyar doları aşacak. Turizm gelirleri 40 milyar dolara çıkarılacak.

BORÇ STOKU DÜŞÜRÜLECEK
Kamu Net Borç Stokunun GSMH'ye oranı yüzde 45'e geriledi. Borç stoku, kur ve faiz riskine karşı daha korunaklı yapıya kavuşturuldu. Önümüzdeki dönemde oran daha da aşağı düşürülecek.