kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Süt verimini artırmak için ineklere 'pedikür' yapılıyor

Yeni Haber
Adıyaman'da süt verimini artırmak için ineklere tırnak kesme uygulaması başlatıldı.

28 bin YTL bedelli, Büyükbaş Hayvancılıkla Uğraşan Çiftçilerin Gelirlerinin Artırılması Projesi, Alman Büyükelçiliği'nin hibesi ile Adıyaman Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği tarafından uygulanmaya başlandı.

İneklerde tırnak kesim için 4 gün boyunca 5 kişiye eğitim verildi. Proje Koordinatörü Rüdiger Wolf ve Tırnak Bakım Uzmanı Rene Pijl tarafından inek besleyen çiftçiler, tırnak kesim konusunda eğitim gördü.

Eğitim sonunda uygulamaya başlanan proje dahilinde, günde 20 litre süt üretilmesi hedefleniyor.

Proje Koordinatörü Rüdiger Wolf, Avrupa'da süt veriminin 305 günde 8 bin litrenin üstünde olduğunu söyleyerek, ineklere yılda 2 kez tırnak bakımı yapıldığını kaydetti.

Wolf, Türkiye'de yapılan inek bakımının ilkel yöntemlerle olduğunu öne sürerek, "İneğin yetiştirilmesi için tırnak bakımının yanı sıra, beslenmesi de çok önemlidir. Türkiye'nin AB sürecine girdiği şu günlerde tarım çok önemli sorun olarak karşımıza çıkıyor." diye konuştu.

Tırnak Bakım Uzmanı Rene Pijl, tırnak bakımının önemine değinerek, "Adıyaman'da ineklerin tırnakları bakımsız. Projede olmayan tırnak bakımını da ekledik. Üretimin artması için tırnak bakımı çok önemlidir. Hayvanlara tırnak bakımı yapıldığı takdirde üretim yüzde 50 oranında artar.

Adıyaman'da şuanda günlük 10 kilo sür üretildiğini gördük. Yapılacak bakım ile bu 20 litreye çıkacak. Almanya'da 9 bin litre üretim yapılırken, Türkiye'de sadece 3 bin litre süt üretiliyor." dedi.

Adıyaman Damızlık ve Sığır Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Sırrı Öztürk, tırnak bakımının Güneydoğu'da bir sorun olduğunu belirterek, "Bu proje çok yerinde oldu. 4 gündür 5 veterinerimiz eğitim gördü. Bu projeyi bütün ilçelere yayarak, süt üretimini arttırmak istiyoruz." şeklinde konuştu.

CHA