kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
AYŞE TÜTER

Keyifle okuyun, zevkle pişirin, afiyetle yiyin

Güveçte mantar
MALZEMELER
*
3 çorba kaşığı tereyağı
* 3 çorba kaşığı zeytinyağı
* 3 sap taze soğan (doğranmış)
* 3 adet pırasa (ince halka doğranmış)
* 3 diş sarmısak (ince kıyılmış)
* 450 gr. mantar (kebap yapılmış, soyulmuş ve elle üstten bastırılıp kırılmış)
* 1 çorba kaşığı kekik
* 3 çorba kaşığı maydanoz (kıyılmış)
* 200 ml. krema
* 12 adet milföy hamuru

Tereyağı ve bir çorba kaşığı zeytinyağını tavada kızdırın. Taze soğan, pırasa ve sarmısakları yumuşatıp, hafif kızarıncaya kadar kavurun. Bir çorba kaşığı zeytinyağı ve mantarı ekleyip, mantar suyunu salıncaya kadar pişirin. Kestane, kekik, maydanoz ve kremayı katıp, karıştırın. Altını kapatın. Güveç kaplarına tepeleme paylaştırıp, soğumaya bırakın. Milföy hamurlarını oda sıcaklığında 5 dakika bekletin. İki hamuru üst üste koyun ve güveç kabının ağzından biraz daha büyük olacak şekilde inceltin. Güveç kaplarının ağzını hafifçe ıslatın. Hamurları malzemenin üzerine koyup, güveç kabının kenarlarına yapıştırın. Hamurların fazla kısımlarını kesin. Artan parçalardan küçük yapraklar yapıp, hamurun üzerini süsleyin. Hamurun ortasından ufak bir delik açıp, kalan zeytinyağını sürün. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında hamurların rengi altın sarısı oluncaya kadar pişirin.

Badem tatlısı
MALZEMELER
*
10 çorba kaşığı un (elenmiş)
* 1 adet yumurta
* 1 adet yumurta sarısı (çırpılmış) 1 paket kabartma tozu
* 1 çorba kaşığı limon suyu
* 4 çorba kaşığı toz badem
* 1/2 su bardağı tereyağı (eritilmiş)
* 1 çay kaşığı zencefil
* Tuz (bir tutam)
* 2 su bardağı şeker
* 1 su bardağı su (ılık)
* 1 çorba kaşığı limon suyu
Şekeri ılık suda eritin ve 5 dakika kaynatın, limon suyunu ilave edip, soğumaya bırakın. Unun ortasını havuz gibi açıp, bir yumurta, kabartma tozu, limon suyu, toz badem, tereyağı, zencefil ve tuzu koyun. Aynı yönde dairesel hareketlerle unu yedirip, yumuşak hamur yapın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın, avucunuzda badem şeklini verip, yağlanmış fırın tepsisine ikişer cm. aralıklarla dizin. Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında kızarıncaya kadar yaklaşık 40 dakika pişirin. Fırından çıkarır çıkarmaz üzerine soğuk şerbet dökün. En az iki saat dinlendirip servis yapın.

Yerfıstıklı çikolata dilimleri
MALZEMELER
*
3 adet yumurta
* 1 tatlı kaşığı vanilya
* 1 1/3 su bardağı esmer şeker
* 1 su bardağı un
* 4 çorba kaşığı kekun
* 125 gr. tereyağı
* 80 gr. bitter çikolata (eritilmiş)
* 6 çorba kaşığı kakao
* 1 su bardağı tuzsuz kavrulmuş fıstık (iri kıyılmış)
20x30 cm. ebadında bir fırın kabını yağlayın. Bir kapta yumurta, vanilya ve şekeri mikserle kalınlaşana kadar yaklaşık 10 dakika çırpın. Kalan malzemeleri de içine karıştırın. Karışımı hazırladığınız kalıba yayın. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında sertleşene kadar yaklaşık 30 dakika pişirin. Kalıpta soğuttuktan sonra dilimleyerek servis yapın.