kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı toplantılarda yeni hükümetin özellikle harcamalar konusunda dikkatli olacağı mesajını verdi.

Önce seçim, sonra yabancı yatırımcı için çalıştı

RAHİM AK
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, seçimlerin ardından 5 büyük bankanın yabancı yatırımcılar için düzenlediği toplantıya katıldı..
Uluslararası dev yatırım bankası Merrill Lynch'te üst düzey yöneticilik yaparken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın isteğiyle gelip önce Gaziantep Milletvekili seçilen ardından Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı olan Mehmet Şimşek aslında seçimden hemen sonra bir bakan gibi yabancı yatırımcıların karşısına çıktı. Başta yabancı yatırım bankaları olmak üzere bankaların yabancı yatırımcıları bilgilendirmek için düzenledeği conference call (telekonferans) ve road show'lara katılan Şimşek, bu toplantılarda Adalet ve Kalkınma Partisi'nin yeni dönem ekonomi politikalarını ve Türkiye ekonomisinin bu politikalar sonucu geleceği noktayı anlattı. İlk olarak Raymond James'in telekonferansına katılan Şimşek, ardından eski kurumu Merrill Lynch, HSBC ve Morgan Stanley'in telekonferanslarına katıldı. Şimşek son olarak geçen hafta Perşembe günü İş Bankası'nın yabancı yatırımcılar için düzenlediği toplantıya ise Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile katılıp burada özellikle sıkı maliye politikalarının devam edeceği ve harcamalar konusunda hükümetin bundan öncekinden daha dikkatli olacağını vurguladığı öğrenildi.

MÜDAHALE ETTİ
Bu toplantıların tam da uluslararası piyasalardaki dalgalanma sırasında yapılmış olması ise bir başka dikkat çeken nokta. Ulaslararası yabancı yatarım bankasının bir yetkilisi Şimşek'in bu toplantıya katılmasıyla ilgili olarak, "Bu kadar tecrübeli ve piyasaları iyi bilen bir insanın ekonomi yönetiminde rol alacağı beklentisi bile yabancıların güvenini kazanılmasında önemli rol oynadı. Bunun da dalgada Türkiye'den para çıkışını azalttığı görüşündeyim" diye konuştu. Bir başka yabancı bankanın yetkilisi ise "Yurt dışı piyasalarda volatilitenin arttığı dünya büyümesine ilişkin kaygıların olduğu böyle bir dönemde yatırımcı gözünde kredibilitesi yüksek piyasanın içinden gelen birisinin bakan olması Türkiye piyasası için çok iyi sonuçlar doğuracak. Fark yaratacak" değerledirmesinde bulundu.