kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İstanbul'un acilen 400 okula ihtiyacı var

Yeni Haber
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, İstanbul'da sınıf mevcutlarının 30'a düşmesi için acil olarak 400 yeni okula ihtiyaç olduğunu bildirdi.

Özer, 2007-2008 eğitim ve öğretim yılında ders zilinin 17 Eylül pazartesi günü çalacağını, ilköğretim birinci sınıflar için bu tarihin 10 Eylül olduğunu hatırlattı.

Ders zilinin sorunsuz çalması için çalıştıklarını dile getiren Özer, ''Eğitim ve öğretim yılına hazırlanmazsak başımıza neler geleceğinin farkındayız. İstanbul'da 2,5 milyon öğrencimiz 82 bin öğretmenimiz ve 2 bin 592 okulumuzun mevcut olduğunun bilincindeyiz. İstanbul'da bu yıl eğitim ve öğretimin sekteye uğramadan devam etmesi için çalışmalar yapıyoruz'' dedi.

Ata Özer, sınıf mevcutlarının aşağıya düşürülmesini istediklerini de ifade ederek, ''Metropol kent İstanbul'un hiç göç almayacağını düşünerek, var sayarak bir çalışma yaparsak, kentte bugün sınıf mevcutları liselerde 44, ilköğretimde de 47'dir. Bu sayıları yerinde tutmak istersek İstanbul'a her yıl 1500 derslik yapmamız lazım'' diye konuştu.

Özer, İstanbul'da 2008 yılı içinde, bağışçılar, bakanlık ve il özel idare tarafından yapılacak okulların sayısını 95'e çıkardıklarını ve bunları tamamlayacaklarını belirterek, şunları söyledi:

''İstanbul'da 400 okula acilen ihtiyacımız var. Bu 400 okul yapıldığı takdirde sınıf mevcutları 30'a düşecektir. Okullarımızın hangi ilçede olursa olsun sınıf mevcutlarının 30 olması için 400 okulun yapılması lazım. Genel olarak sınıf mevcutları orta öğretimde 44, ilköğretimde 47'dir. Bu doğrudur, ama genel olarak. Sultanbeyli, Gaziosmanpaşa ve Bağcılar, maalesef sınıf mevcutları 70-78'i bulan ilçelerimiz. Çalışmalarda ağırlıkları buralara veriyoruz.''

Özer, bu arada TOKİ'ye okullar yaptırıldığını, bu kapsamda İstanbul'a 25 okul yapmaya başlandığını ve 6 ay içinde bu okulların biteceğini bildirdi.

Ata Özer, ''Yeni eğitim ve öğretim yılının başlayacağı 17 Eylül'de 50 okul yani 1000 yeni derslik hizmete sunulacak'' dedi.

KAYIT PARASI YOK...

İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, okullarda velilerden ''zorunlu bağış'' ya da ''kayıt parası'' adı altında para alındığına ilişkin şikayetlere yönelik, müdürlük bünyesinde bir komisyon kurduklarını ifade ederek, ''Şikayetleri inceliyoruz. Her toplumda yanlış yapanlar olabilir. Eğitim kadrosunda da yanlış iş yapanlar vardır'' diye konuştu.

Özer, ''kayıt parası adı altında zorla bağış toplayanların'' karşısında olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ben de okul müdürlüğü yaptım. Şunu da itiraf edeyim bütün okul müdürü arkadaşlarımın eğitim ve öğretimin mümkün mertebe artı duruma gelebilmesi için maddi imkansızlıklar içinde olduğunu biliyorum. Ama parası olmayana da 'Sen bu parayı vermezsen bu kaydı yapmam' deme lüksüne sahip değiller.

Hiçbir okul müdürü arkadaşım parasal konulara kendi girmesin. Aile birliklerini çalıştırsınlar. Aile birlikleri olmasa İstanbul'da zaten eğitim felç olur. İl Genel Meclisi olmasa İstanbul düğümlenir, eğitim öğretim iflas eder. Biz onların sayesinde, sivil toplum kuruluşları ve bağışçılar sayesinde bugün feraha kavuştuk.''

Gelen şikayetleri değerlendirdiklerini de anlatan Özer, kayıt sırasında velilerden 3-4 bin YTL talep eden bazı okul müdürlerinin açığa alındığını hatırlattı.

Özer, bu konuda şikayeti olan velilerin kendilerini aramalarını da isteyerek, ''Gönüllü veriyorsa ceketini de versin. Maalesef asgari ücretle geçinen velilerimiz daha çok yardım ediyorlar. Ellerindeki imkana göre, okullara gönül rızasıyla yardım etmek her vatandaşın boynunun borcudur. Yoksa o zaman biz ona yardım edeceğiz'' diye konuştu..

BOŞ DERS KONUSU...

Ata Özer, yeni öğretmen atamalarıyla İstanbul'un öğretmen sıkıntısının azalacağına dikkati çekerek, ''Boş ders tabii ki olacak. Ama boş ders okulun açıldığı ilk hafta olur. İlk hafta içinde İlçe Milli Eğitim Müdürleri, koordinatör müdürler bir araya gelecek ve mevcut öğretmenlerin durumları ortaya çıkacak, görevlendirmeler yapılacak. Sözleşmeli öğretmenler, ücretli öğretmenler göreve başlatılarak boş dersler kapatılacak'' dedi.

Özer, üniversite mezunu işsizlerin de vekil öğretmenlik yapmak için başvuruda bulunduğunu dile getirerek, kentin öğretmen açığının bu şekilde kapatılacağını bildirdi.

ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERE MESAJ

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, okulların açılmasına 2 hafta kala öğrencilere, tatilin kalan son günlerini doya doya kullanmalarını tavsiye ederek, ''Okullara geldikleri zaman öğretmenlere ve idarecilere güvensinler, anne ve babalarını üzecek davranışlarda bulunmasınlar'' diye konuştu.

Özer, öğretmen ve okul idarecilerinden de kendilerine emanet edilen çocuklara, kendi çocukları gibi davranmalarını isteyerek, ''Onları sevgi çemberi içinde kucaklasınlar, okul idarecileri de onlara yasaklamalar getirmesin, öğrencilere zarar verecek olanlar için tüm tedbirleri alsınlar, bir arkadaş gibi onlarla geçinsinler'' dedi.

(AA)