kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ağrıyan dişe asprin koymayın

Yeni Haber
Diş ağrısı çekenlerin öncelikle ağrıyan diş üzerinde ve dişlerin arasında bulunan gıda birikintileri, diş fırçası ve diş ipi kullanılarak temizlenmesini ve yarım su bardağına yarım çay kaşığı tuz ilave edilerek elde edilen tuzlu su ile ağız iyice çalkalanmasını tavsiye eden uzmanlar, "Kesinlikle ağrıyan diş üzerine Aspirin ya da herhangi bir ağrı kesici ilaç uygulanmamalıdır.

Kimyasal yapıları nedeni ile bu gibi ilaçlar diş etinde ve çevre yumuşak dokularda tahrişlere neden olabilmektedir. Bu da diş ağrısının yanında ikinci bir ağrının oluşmasına neden olacaktır." uyarısında bulundu.

Bursa Duaçınarı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nin resmi internet sitesinde yapılan açıklamada, halk arasında yaygın olarak bilinen bazı yanlışların diş hastalıklarına davetiye çıkardığı belirtildi. Özellikle ağrıyan diş üzerine konulan kimyasal ilaçların dişlerde tahrişe yol açtığının vurgulandığı açıklamada, "Eğer iltihap nedeni ile yüzde şişlik oluşmuşsa o bölgeye soğuk kompres yapılmalıdır.

Dişhekimine gitmeden önce bir ağrı kesici ilaç alınabilir. Diş üzerinde çürük nedeni ile oyuk oluşmuşsa buraya çok az karanfil yağı (eugenol) emdirilmiş pamuk koyulabilir. Eugenol ağrının azalmasını sağlayacaktır.

Ancak, bu işlemi yaparken eugenol fazla kullanılarak diş etine sızmasına neden olunmamalıdır. Çünkü karanfil yağı da yumuşak dokuları tahrip edici özelliğe sahiptir. Bir an önce dişhekimine başvurulmalıdır." ifadesi yer aldı.

Diş kırılmalarında ise, ivedilikle diş hekimine müracaat edilmesi gerektiğinin kaydedildiği açıklamada, tıÜüedaviye yardımcı olabilir düşüncesi ile mümkünse kırılan diş parçasının bulunarak koruma altına alınması gerektiği dile getirildi. "30 dakika içerisinde dişhekimine gidilmelidir. Bu arada bölgede kanama meydana gelmişse temiz bir gazlı bez ile basınç uygulanmalıdır.

Basınç uygulamasına rağmen kanama 15 dakika içerisinde durmazsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Diş kırılmaları, dişlerin yerlerinde oynaması ya da çıkması, ağız dokularında yaralanmalar ve beyin sarsıntısı sıklıkla da basketbol, futbol vs. gibi kontak sporları yaparken oluşan çarpma ve düşmeler ile trafik kazaları sonucunda oluşmaktadır.

Özellikle kontakt spor yapan çocuklarda oluşabilecek ağız yaralanmalarını ve diş kırıklarını önlemek için uygulanacak en uygun yöntem ağız koruyucusu (mounth guard) kullanmalarını sağlamaktır. Diş darbe nedeni ile kendi yuvasında yer değiştirir ise hafif bir parmak basıncı ile diş eski pozisyonuna getirilmeye çalışılmalıdır." denilen açıklamada, kırılan dişi yuvasına yerleştirirken kesinlikle zorlanmaması gerektiği bildirildi.

(CHA)