kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Amish'ler de internete direnemedi

13.08.2007
Geleneksel olarak teknolojik aletlere karşı olan Amerikan Amish toplumunun bazı üyeleri, ürettiği malları Amish olmayanlara satmak için internetten yararlanmaya başladı.

Ohio eyaletinin güneyindeki Adams bölgesinde yaşayan bazı Amish aileler, "işleriyle kısıtlı olmak üzere" teknolojinin bazı imkânlarından yararlanıyor. Amishler, yaşadıkları yerlere elektrik hattı çekilmesine karşı çıkıyor. Ancak bazı Amish'lerin, işyerlerinde kullanmak üzere kendilerinin elektrik üretmesine nispeten hoşgörü gösteriliyor.

El işçiliğiyle marangozluk ve mobilyacılık yapan Miller ailesi de bu Amish ailelerden. Ailenin lideri olan Daniel Miller, "sınırlı teknolojiyi" sadece işyerlerinde kullandıklarını, evlerine kesinlikle sokmadıklarını anlatıyor. Eyaletin kuzeydoğusundaki Amishler de, gaz yağı lambalarına daha güvenli bir alternatif sunan güneş enerjisinden yararlanmaya başlamış. Yine rüzgar da enerji kaynağı olarak kullanmaya başlanmış.

Miller ailesi, ürettiği mobilyaları, eyaletteki diğer Amish olmayanlara satabilmek için anlaştığı aracı bir halkla ilişkiler şirketi vasıtasıyla internet sitesi kurdurmuş. Aracı şirket, aile adına internetten satış yapıyor. Amishler tarafından üretilen mobilyalar, çivi, vida gibi teknoloji ürünleri kullanılmadığı için, piyasada meraklıları arasında büyük rağbet görüyor. Aile ayrıca, gazetelere de reklâm vermiş; ancak bu reklamları hiçbir zaman göremeyecek.

Daniel Miller, "Evet, diğer insanlara da bizim burada olduğumuzu duyuruyor; ancak o kadar da ileri gidecek değiliz." diyerek, gazete okumama, internete bakmama konusunda kırmızı çizgileri olduğunu vurguluyor. İzole ve dağınık yaşadıkları için sayıları tam tespit edilemese de ülkede 2000 nüfus sayımına göre 200 bin civarında Amish yaşamını devam ettiriyor. Yaklaşık 55 bini Ohio eyaletinde yaşıyor.

21 eyalette yaşayan Amish'lerin yoğunlukla bulunduğu diğer iki eyalet ise Pennsylvania ve Indiana. Evlerinde, "Pennsylvania Dutch" diye anılan bir Alman lehçesiyle konuşuyorlar. Protestan Hıristiyanlığın anabaptist (yeniden vaftizci) koluna mensuplar. Vergi vermiyorlar, askerlik yapmıyorlar.

CHA